Nikolić: Šalio sam se za guberniju

Tomislav Nikolić je u “Utisku nedelje” izjavio da želi da Srbija što pre postane članica Evropske unije.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 14.01.2008.

07:12

Default images

On je, međutim, kazao i da je nemoguće istovremeno zagovarati ulazak u NATO i ekonomsku saradnju sa Rusijom. Nikolić je porekao da se zalaže da Srbija postane ruska provincija. "Potpisivati ugovore sa nekom tamo gardom iz Ohaja koja ume dobro da ljušti zmije i da jede sa predsednikom republike a istovremeno govoriti o vojnoj neutralnosti - to je nemoguće", rekao je Nikolić.

O ranije izrečenim ocenama da Srbija treba da postane ruska gubernija, Nikolić tvrdi da se šalio.

"Nisam govorio o ruskoj guberniji. To je bila moja dosetka u Skupštini Srbije. Celog života se borim za Srbiju. Optuživan sam da hoću da ratujem zato što želim slobodnu i nezavisnu Srbiju", kaže on.

"Ali, ta priča sa gubernijom je izvučena iz konteksta. Nećemo biti ruska gubernija, ali nećemo biti ni evropska kolonija. Znači, pogrešio sam, pogrešno sam rekao, nikada to nisam ni pomislio", objasnio je Nikolić.

Sinoć su u emisiji "Utisak nedelje" na Televiziji B92 gostovali kandidati DS-a i SRS-a Boris Tadić i Tomislav Nikolić. Oni nisu direktno sučeljavali stavove, nego je svako imao svojih 45 minuta u emisiji. O tome šta je govorio Boris Tadić čitajte u posebnoj vesti.

Vučić o podršci Tomislavu Nikoliću

Predsedničkog kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića podržala je ruska Državna duma, Srpski narodni pokret "Svetozar Miletić", a u narednim danima očekuje se podrška još 15 nevladinih organizacija, rečeno je danas u SRS-u.

Generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare naveo da je ta stranka zadovoljna načinom izborne kampanje Tomislava Nikolića i sve širom podrškom koju dobija, ali i optužio je režim i pojedine medije za, kako je naveo, prljavu kampanju.

On je rekao i da će, ukoliko država nije u stanju da zaštiti aktiviste njegove stranke, oni znati kako da se štite od, kako je rekao, napada režimskih batinaša.

Na konferenciji za novinare u SRS-u bili su predstavnici Srpskog narodnog pokreta "Svetozar Miletić" - profesorka Smilja Avramov, akademik Dragan Nedeljković, Zoran Kontić i Milan Japundža, a geslo tog pokreta je, kako su naveli, "otadžbinsko iznad stranačkog".

"Odmah da vam kažem da nisam podržavala Slobodana Miloševića, nisam bila član SPS-a i nijedne partije. Mi smo zato osnovali pokret 'Svetozar Miletić', koji je nadstranački, i nama je država i vraćanje Srbije na njene istorijske pozicije vrhunski zahtev i, u ime te obaveze, svuda ćemo se pojaviti ", rekla je Smilja Avramov.

Novinarka Ljiljana Bulatović pročitala je poruku podrške predsedničkom kandidatu SRS-a koju je uputio akademik Mihajlo Marković, a u kojoj je pozvao sve socijaliste i narodnjake da na predsedničkim izborima 20. januara podrže Tomislava Nikolića.

"U ovom odlučnom času neophodno je da svi socijalisti, narodnjaci, istinski demokrate i rodoljubi podrže izbor Tomislava Nikolića", između ostalog piše u Markovićevoj poruci podrške.

Nikolićevu kampanju ne rade Amerikanci

Generalni sekretar radikala Aleksandar Vučić je demantovao pisanje pojedinih medija da izbornu kampanju predsedničkog kandidata SRS-a radi jedna američka lobistička agencija.

I kompanija "Kvin Gilespi end asosijejts"je demontovala danas da stoji iza kampanje Tomislava Nikolića.

"Dva medija u Srbiji su danas netačno izvestila da 'Kvin Gilespi end asosijets' (QGA) radi za političku partiju u Srbiji, Srpsku radikalnu stranku. Ti izveštaji nisu tačni. QGA nikada nije savetovao niti radio za SRS i Tomislava Nikolića, niti je ikada imao razgovore sa trećim licima ili posrednicima o tome", navodi se u saopštenju "Kvin Gilespi end asosijets".

Podsetimo, beogradski dnevnik Blic je u svom današnjem izdanju objavio da su radikali posao promene imidža svog predsedničkog kandidata poverili lobističkoj firmi "Kvin Gilespi end asosijejts" koja u Vašingtonu važi za jednu od najmoćnijih zbog izuzetno bliskih veza sa sadašnjim i nekadašnjim predsednicima Amerike, Džordžom Bušom i Bilom Klintonom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: