"Srbija ne ispunjava obevezu"

BiH do kraja godine trebala da dobije u posed ambasada koje joj pripadaju, ali Srbija nije ispunila obavezu, saopštilo MSP BiH.

Izvor: B92

Subota, 29.12.2007.

12:46

Default images

Imovinu koju je BiH dobila sporazumom protivno njegovim odredbama danas koristi samo jedna zemlja sukcesor, rekao je pomoćnik ministra za finansije i trezor BiH u oblasti za sukcesiju Džemal Fako.

"Srbija i Crna Gora su uzele sebi ekskluzivno pravo da koriste tu imovinu jednostrano, bez uvažavanja da na tu imovinu polažu pravo i druge države sukcesori", kazao je Fako.

Član Predsedništva BiH Nebojša Radmović rekao je da se radi o tek o kašnjenju u realizaciji sporazuma.

"Dogovor država sa prostora bivše Jugoslavije koji kasni, za koji moram reći da se odvija možda mnogo bolje nego u nekim drugim oblastima dogovori u regionu. Kad bismo gradaciju pravili, to bi bio možda četrdeseti problem u regionalnoj priči. Mnogo je veći problem imovina ljudi iz BiH u Hrvatskoj koji skoro niko ne reševa, koji posle deset razgovora sa liderima iz Hrvatske nismo pomerili ni milimetar", kaže Radmanović.

Bivši ministar spoljnih poslova BiH Mladen Ivanić kaže da u konkretnom slučaju nije u pitanju namera Srbije da našteti BiH.

"Prvi krug sporazuma, koji je svojevremeno napravljen, bio je vrlo brzo realizovan. Ja sam u njemu učestvovao - i mi imamo sada ambasadu u Londonu, koja je jedna odlična zgrada, na lijepom mjestu - i nije bilo nikakvih problema. Ne verujem da je u pitanju odnos prema BiH, verovatno je problem u odnosima između bivših jugoslovenskih republika", rekao je Ivanić.

"Gubitak je u činjenici da je trebalo da ne plaćamo zakup ambasada i rezidencija u tim zemljama", kazao je on.

Sličan problem imaju i druge zemlje potpisnice sporazuma, rekao je Fako, i to ne samo u diplomatsko - konzularnoj oblasti već i u oblasti finansijskih potraživanja i dugovanja.

Novac deponovan na bankama nije raspoređen, a komitet zadužen za tu oblast nije se sastao više od dve godine:

"Pojedine države sukcesori, pa i BiH, vape za finansijskim sredstvima, a mi znamo da na računima pojedinih banaka leže depoziti bivše SFRJ koji su predmet sukcesije. Međutim, sad je isto ekskluzivno pravo uzela, a i u interesu je Srbije da to ona jedina uzima kao depozit", rekao je Fako.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: