Voda u opadanju

Nivo reka i potoka u Jablaničkom i Pirotskom okrugu od noćas uglavnom u stalnom opadanju. Vlada izdvojila 48 miliona dinara pomoći.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 27.11.2007.

08:57

Default images

Vodene bujice najveću štetu pričinile su u opštinama Vlasotince i Leskovac. Policija je, pomažući stanovništvu ugroženom od poplava na jugu Srbije, spasla desetak osoba, dok su iz lokalnih reka izvučena četiri automobila s putnicima, saopštio je danas MUP Srbije.

Vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za zaštitu i spasavanje MUP-a angažovale su ljudstvo i tehniku i spasli juče više domaćinstava, imovinu i domaće životinje na području Niša, Leskovca i Pirota.

Na području opštine Vlasotince za manje od 24 sata poplavljeno je više od 1.000 kuća. Nabujala reka Vlasina i manji potoci odneli su ili oštetili desetak mostova, saobraćaj na pojedinim lokalnim putevima je u prekidu, a gradski vodovod je zatvoren.

Najteža situacija je u romskom naselju, odakle je evakuisano više od 100 građana. Iako se reka Vlasina povukla u korito, u Vlasotincu je još vanredno stanje.

Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević obišao je poplavljena područja u opštini Vlasotince i najavio hitan sastanak Komisije Vlade Srbije za elementarne nepogode.

Pored finansijske pomoći, on je najavio i pomoć u najpotrebnijim stvarima stanovništvu koje je ostalo bez krova nad glavom dok se situacija ne sanira.

Predsednik opštine Srđan Šušulić kaže da bez pomoći države neće moći da saniraju posledice. "Imaćemo mnogo problema u narednom periodu, ali sada je važno zbrinuti ljude koji su ostali bez domova. Opština Vlasotince nema adekvatne prostore, ali moramo učiniti sve što možemo", kaže on.

Pogođeni delovi Leskovca

Leskovac (Bratislav Iliæ, B92)
Nabujala Jablanica danas je ugrozila naselja u severnom delu Leskovca.

U prigradskim naseljima Bobište i Ančiki, koja su bila plavljena i 2005. godine, veliki broj domaćinstava bori se sa vodom koja je u nekim kućama dostigla visinu od metar. Voda je ugrozila i Lipovicu, Čekmin i druga severnija naselja.

I u Pečenjevcima ima poplavljenih kuća, a vodu je teško ukrotiti zbog nepristupačnog terena i neplanski građenih kuća.

Rukovodilac Centra za obaveštavanje u Leskovcu Tomislav Antić izjavio je agenciji Beta da je situacija loša i u selima pored Južne Morave koja su juče poplavljena.

Prema prvim nezvaničnim procenama, u leskovačkoj opštini poplavljeno je dvadesetak sela i 2.000 hektara obradivog zemljišta, zbog izlivanja odvodnih kanala i potoka.

Najviše poplavljenih domaćinstava, oko 700, nalazi se u prigradskom naselju Bobište, selima pored Južne Morave i na području Vučja i Grdelice. Meštani kažu da su zapušeni kanali glavni uzrok poplave.

Predsednik opštine Leskovac Vladan Marinković formirao je krizni štab koji je u stalnom zasedanju, a sva raspoloživa mehanizacija javnih i nekoliko privatnih preduzeća angažovana je na saniranju štete.

"Reč je o pravom vanrednom stanju, svi se ponašamo odgovorno, mislim da svi shvataju ozbiljnost situacije", kaže on.

Tokom prošle noći na Južnoj Moravi urušio se most kod Jelašnice, a kako je napukao i alternativni Biljanički most, koriste se zaobilazni putevi i udaljeni prelazi.

I pre dve i po godine pomenuta mesta bila su poplavljena zbog izlivanja istih kanala, a još tada je najavljeno njihovo čišćenje i uređenje.

Problemi s vodom i strah od epidemije

Gradski štab za upravljanje u kriznim situacijama u Nišu odlučio je da voda u naseljima sa desne strane Nišave nije za piće i pripremanje hrane zbog zamućenja izvorišta. U delu grada na levoj obali Nišave voda je ispravna za piće.

Kako je Beti danas rečeno u niškom Javnom komunalnom preduzeću "Naisus", zbog obilnih kiša zamućena su izvorišta Ljuberađa, Mokra, Krupac i Divljana, a vodovodu trenutno nedostaje oko 300 litara u sekundi pijeće vode.

"Vodosistem u dve trećina grada direktno se snabdeva sa izvorišta koja su potpuno ispravna i u kojima nije bilo zamućenja", rečeno je Beti u tom preduzeću.

Nivo Vučjanke, Južne Morave, Vlasine i Veternice u Leskovcu opada, a Vlasina opada i u Vlasotincu, gde je juče napravila pustoš. Voda se povukla u korito kod sela Batulovce i Stajkovce, pa se saobraćaj od Leskovca ka Vlasotincu odvija redovno.

Lekari upozoravaju građane da ne koriste vodu iz bunara, a direktorka Zavoda za javno zdravlje Ivana Mitić podseća da je posle nedavne epidemije žutice neophodna dodatna opreznost i savetovala građane da se jave lekaru ako imaju bilo kakve simptome ili tegobe.

Pirotski okrug: Reke se povlače

Iz svih naselja u pirotskoj opštini voda se povukla i situacija je stabilna, potvrdio je danas agenciji Beta načelnik Okružnog štaba civilne zaštite za Pirotski okrug Goran Tošić.

"Raščišćavanje i izbacivanje vode iz podruma i suterena otežavaju podzemne vode", dodao je Tošić.

Prema njegovim rečima, situacija je stabilna u pirotskim naseljima Rogoz, Prisjanski put i Barje, kao i u selima Barje Čiflik, Rasnica, Blato i Kostur.

"Rasnička, Kosturska, Rogozska i Gradašnička reka povukle su se u korita, a kritično je u Molijerovoj ulici u Barju gde ćemo tokom dana pokušati da ispumpamo vodu", rekao je Tošić.

On je dodao da je i u selima na Staroj planini koja su bila ugrožena Visočicom danas situacija stabilna. "Sada se u selima Dojkinci i Rsovci otklanjaju posledice jučerašnjih poplava", rekao je Tošić.

On je naveo da su svi izvori pijaće vode na području opštine Pirot epidemiološki ispravni i da je vodosnabdevanje uredno. "Epidemiolozi pirotskog Zavoda za javno zdravlje prate stanje na terenu", rekao je Tošić.

Mobilne ekipe na terenu

U Babušnici i okolnim selima voda se povlači, a opštinska komisije obilazi teren i utvrđuje štetu od poplave. Osnovna, srednja škola i vrtić ne rade, kao ni pojedine fabrike koje su takođe juče potopljene.

Prema Jankovićevim rečima, mobilne ekipe obilaze teren i pomažu meštanima u zbrinjavanju stoke i ostalih dobara.

Najkritičnije je na magistralnom putu Pirot-Leksovac kod Ljuberađe, gde je odnet jedan čitav most i polovina drugog. "Saobraćaj na toj deonici puta je obustavljen", rekao je Janković.

Od juče nema ni struje na predajniku Berduj, pa se na teritoriji ove opštine ne može pratiti ni jedan televizijski program, kao ni program lokalnog radija.

"Telefonske veze su u prekidu, kao i mobilna telefonija mreže 064, a ugroženo je i snadbevanje gorivom pošto je i pumpa bila potopljena", kazao je Janković i dodao da je "određena količina goriva" stigla iz Pirotskog okruga.

Vlada odobrila pomoć

Vlada Srbije odobrila je 48 miliona dinara pomoći za poplavljena područja na jugu Srbije, izjavio je ministar za infrastrukturu Velimir Ilić.

Ilić je agenciji Beta kazao da je na današnjoj telefonskoj sednici doneta odluka da se opštinama Leskovac, Vlasotince i Babušnica dodeli po 10 miliona dinara, Lebane, Bojnik i Pirot dobiće po pet miliona, a Crna Trava tri miliona dinara pomoći.

Ilić je istakao da će novac biti iskorišćen za zbrinjavanje stanovništva i hitne intervencije na otklanjanju posledica izlivanja reka.

Prema njegovim rečima, Vlada je dala nalog da se hitno prikupe ponude za izgradnju dva mosta porušena u poplavama na putevima Leskovac-Babušnica-Pirot i Leskovac-Vlasotince, za čiju je izgradnju potrebno oko 90 miliona dinara.

Ilić je naveo da izvođači radova neće biti izabrani preko javne nabavke pošto je reč o elementarnoj nepogodi, dodajući da će radovi početi odmah, a rok za završetak gradnje je 60 dana.

"Popravka tih mostova je hitna pošto je devet sela odsečeno od gradova", rekao je ministar, dodajući da komisija kontroliše stanje na još četiri mosta u tom području i do četvrtka će podneti izveštaj da li će moći da se koriste ili će morati da se ruše.

Ilić je dodao da ima velikih šteta i na objektima, ali da će to biti popravljano u drugoj fazi.

On je naglasio da je neophodno da se izgradnjom nasipa stepen zaštite od poplava u Srbiji podigne na maksimalan nivo i dodao da je novac za te projekte moguće obezbediti iz Nacionalnog investicionog plana u tri do četiri naredne godine.

Iz ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najavljeno je da će ministar Slobodan Milosavljević i direktor Uprave za vode Aleksandar Prodanović danas obići poplavljena područja na jugu Srbije.

Ilić: Građani zatrpavali kanale

Rukovodilac u jedinici Srbijavoda za Južnu Moravu Zoran Ilić kaže za B92 da je tokom noći došlo do smirivanja situacije i vraćanja reka u svoja korita.

Ilić objašnjava da su poplavu izazvale velike padavine i topljenje snega sa vrhova planina. "Na sistemu za odbranu od poplava nije bilo nikakvih oštećenja i plavljenja i izlivanja niti prelivanja nasipa", kaže on.

"Sve što se desilo, desilo se u tzv. nebranjenom području, koje je, da malo grubo kažem, i predviđeno da dođe do eventualnih izlivanja u slučaju značajnijih padavina", kaže on.

Ilić navodi da se večeras očekuje porast nivoa Južne i Velike Morave, ali da su službe uradile sve kako ne bi došlo do većeg izlivanja reka. On kaže da je do velikih poplava u okolini Pirota i Leskovca došlo jer su građani zatrpali odvodne kanale.

"Ti kanali, koji su predviđeni za odvod padavina, samoinicijativno su i bespravno od strane samih građana zatrpavani, proširavana su njihova dvorišta i doveli su do toga da ti sistemi ne mogu da funkcionišu i svoju osnovnu funkciju obavljaju", navodi on.

"Mi smo nekoliko puta i sa predstavnicima opštine Leskovac i Pirot pokušavali da rešimo te probleme. Međutim, nismo nailazili na razumevanje kod tih građana i oni, nažalost, plaćaju danak svojih postupaka", kaže on.

"Zakonski urediti oblast zaštite od poplava"

Profesor beogradskog Fakulteta za civilnu odbranu Vladimir Jakovljević upozorio je da država treba što pre da zakonski uredi oblast zaštite od poplava.

Jakovljević je za Radio Beta-RFI rekao da država može da zakonski uredi oblast zaštite od poplava i da vodoprivrednim organizacijama obezbedi finansijska sredstva kako bi mogle svakodnevno da kontrolišu vodotokove u Srbiji.

Prema njegovim rečima, država uvek pažnju usmerava na velike reke, Dunav, Savu i Tisu, dok zaboravlja na manje koje su, međutim, problematičnije. "Velike poplave i negativna iskustva iz prošlosti nisu navele državu da uvede odgovarajuće mere zaštite", dodao je Jakovljević.

Poplave i u Crnoj Gori

Nakon obilnih kiša poslednja dva dana u severnoj Crnoj Gori i u Polimlju reka Lim izlila se u Brodarevu, na samom razmeđu Srbije i Crne Gore, i ugrozila stotinak domaćinstava, a naselja u okolini Prijepolja takođe su ugrožena.

Reka je i u okolini Priboja poplavila mnoga dvorišta i pomoćne objekte, presekla više puteva u okolini grada i ugrozila dva viseća mosta u samom gradu.

Lim je i u bosanskoj varošici Rudo poplavio stotinak hektara obradivih površina i voćnjaka i ugrozio na desetine kuća i vikendica uz reku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: