Braun: Ne raspisujem izbore

Britanski premijer Gordon Braun odbio je danas da raspiše prevremene izbore. Laburistima pada rejting, tvrdi opozicija.

Izvor: B92

Subota, 06.10.2007.

21:16

Default images

"Neću pozvati na prevremene izbore i objasniću zbog čega. Imam viziju promena u Britaniji i želim da pokažem narodu na koji način će ih vlada sprovesti", rekao je Braun u intervjuu Bi-Bi-Siju. Novinar Endru Mar, koji je radio intervju, izjavio je da mu je Braun rekao da je razmatrao mogućnost raspisivanja prevremenih izbora i shvatio da bi mu neodlučnost po tom pitanju nanela političku štetu.

Opozicija je Braunovu odluku dočekala prilično zajedljivo, prenela je britanska agencija.

"Nema sumnje da će narod (ovakvu odluku) shvatiti kao da je premijer izgubio živce. Ovo je jedna šarada koja traje poslednje dve-tri nedelje. Mislim da će se Braun i ostali koji ga okružuju osvrnuti za sobom, pogledati sta se dešavalo poslednjih nedelja i shvatiti da su izgubili", rekao je lider stranke Liberalnih deokrata Menzis Kembel.

Braun, koji je mesto britanskog premijera preuzeo ranije ove godine od Tonija Blera, poigravao se proteklih nedelja - naveo je Rojters - sa idejom o održavanju prevremenih izbora, jer je, prema procenama, posle konferencije njegove Laburističke partije vodio mnogo ispred svojih konzervativnih suparnika.

Ove procene su se, međutim, protekle nedelje pokazale kao neosnovane.

List "Njuz of d vorld" objavio je u nedelju procenu po kojoj bi Braun izgubio većinu u parlamentu ukoliko bi glasanje bilo održano sada.

Konzervativni komentator Majkl Portilo je rekao da se "plaši da je Braunova reputacija kao kompetentne osobe stvar prošlosti". "On (Braun) je hodao po vodi. A sad je potonuo". dodao je on.

Odluka britanskog premijera da odustane od prevremenih izbora poen je više za konzervativnog lidera Dejvida Kamerona, koji se zalagao da izbori budu održani uskoro, uprkos slabim procenama.

Procene poslednjih dana su, međutim, pokazale da je Braunova popularnost ipak opala. Prema parlamentarnom zakonu Velike Britanije, Braun mora da raspiše izbore do 2010. godine, ali to može da učini i ranije, kako bi obezbedio još jedan petogodišnji mandat.

Ukoliko Braun raspiše prevremene izbore i na njima izgubi, postaće britanski premijer s najkraćim mandatom, ne računajući one koji su umrli za vreme službe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: