Makedonija protestuje zbog imena

Uprkos tome što su susedi Makedoniju odavno priznali pod imenom Makedonija, na Pesmi Evrovizije su je gotovo svi zvali BJRM.

Izvor: B92

Utorak, 15.05.2007.

14:43

Default images

Makedonsko ministarstvo inostranih poslova reagovaće kod vlasti u Beogradu, Ljubljani, Zagrebu, Sofiji i Sarajevu zbog načina na koji su oslovljavali Makedoniju na finalnoj večeri Evrosonga, rečeno je Beti u tom ministarstvu. Sve države bivše Jugoslavije osim Crne Gore u subotu uveče oslovljavali su Makedoniju prvi put na pesmi Evrovozije sa "Bivša jugoslovenska republika Makedonija".

Jedino je Podgorica Makedoniju nazivala imenom pod kojim je i priznala, odnosno njenim ustavnim imenom Republika Makedonija, rečeno je Beti.

"Prethodnih godina te iste države obraćale su nam se ustavnim imenom pod kojim su nas i priznale. U suboti su to prekršili. Reagovaćemo da bi ih potsetili da su nas zvanično priznali pod ustavnim imenom", naveli su Betini izvori u makedonskom MIP-u.

Makedonija je u EBU (organizator Evrosonga) primljena pod imenom pod kojim se vodi u UN (BJRM, eng. FYROM) ali do ove godine države koje su je priznale pod ustavnim imenom oslovljavali su je sa Republika Makedonija. U subotu su u Helsinkiju po prvi put izostavili tu praksu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: