Strože mere na aerodromima Srbije

Na aerodromima Srbije narednih dana počinje primena novih bezbednosnih mera oko prenosa tečnosti u ručnom prtljagu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 01.03.2007.

18:32

Default images

Prema novim odredbama, čija primena počinje 10. marta, putnici će u avion moći da unesu posude sa tečnošću, gelom ili aerosolom najveće zapremine 100 mililitara i one će morati da budu upakovane u plastičnu providnu kesu, koja se može zatvoriti zatvaračem sa žljebom ili zip zatvaračem.

Kesa u koju su upakovane posude sa tečnošću moći će da bude maksimalnih dimenzija 20 puta 20 centimetara i najveće zapremine jedan litar, moraće da bude zatvorena i predavaće se na pregled odvojeno od ostalog ručnog prtljaga.

U saopštenju Direkcije za civilno vazduhoplovstvo Republike Srbije se navodi da će svaki putnik moći sa sobom da ima samo jednu kesu sa tečnostima, gelovim ili aerosolom.

Izuzetak će, kako se navodi, biti kese sa tečnostima kupljenim u đuti fri šopovoma u bezbednosno-restriktivnoj zoni aerodroma, ali će one morati da budu providne, zapečaćene i u njima će morati da bude račun za kupljenu robu sa datumom dana putovanja.

Putnicima sa bebama biće omogućen prenos dečije tečne ili kašaste hrane u količini koja odgovara dužini trajanja leta, dok će prenos tečnih i aerosolnih lekova i medicinskih preparata biti moguć samo uz lekarski nalaz nadležne zdravstvene ustanove.

Nove mere nalažu i da će putnici biti dužni da, prilikom kontrole ručnog prtljaga, iz njega prethodno izvade sve električne uređaje sa kablovima, koji će biti odvojeno rentgenski pregledani.

Nove mere se sprovode na osnovu zaključka Komiteta za vršenje poslova vezanih za bezbednost civilnog vazduhoplovstva Vlade Srbije i preporuka Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO), navodi se u saopštenju Direkcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: