Prijava zbog zločina u Kukurovićima

Fond za humanitarno pravo podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatih pripadnika VJ zbog zločina koje su izvršili 1993.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.10.2006.

11:06

Default images

Reč je o oružanim napadima na muslimansko selo Kukurovići, kod Priboja, u kojima su nepoznati pripadnici Užičkog korpusa Vojske Jugoslavije 18. februara i 11. aprila 1993. ubili tri civila i uništili imovinu većeg broja seljana.

Po izjavama svedoka datim Fondu, u popodnevnim satima 18. februara 1993. na Kukuroviće je izvršen pešadijski i minobacački napad iz tri logora Vojske Jugoslavije, koji su se nalazili oko sela.

Meštani, među kojima je bilo i dece, pobegli su kroz šume prema Pljevljima i Priboju. Bežeći, neki od njih su već tada videli svoje kuće u plamenu. Dva dana kasnije, nekoliko meštana se vratilo u Kukuroviće da bi proverili u kakvom je stanju njihova imovina. Zatekli su zgarišta i pobijenu stoku.

U spaljenim kućama pronašli su leševe Uzeira Buluta, Mušana Husovića i Fatime Sarač, koji za vreme napada nisu uspeli da napuste selo. Dana 11. aprila 1993, kada u selu više nije živeo niko, zapaljeno je još osam kuća sa pomoćnim objektima.

Selo Kukurovići, nekada nastanjeno pretežno muslimanskim stanovništvom, nalazi se u uz državnu granicu Srbije sa BiH. Od 8. maja 1992. do okončanja ratnih sukoba u Bosni, u Kukurovićima i ostalim pograničnim selima bio je smešten broj pripadnika rezervnog sastava Vojske Jugoslavije iz Užičkog korpusa.

Fond za humanitarno pravo podseća da se meštani Kukurovića, zbog nemogućnosti da sami obnove svoje domove, još nisu vratili u selo, a država im nikada nije dodelila status raseljenih lica, niti pomoć bilo koje vrste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: