Paket plus u Briselu

Brzo rešavanje problema s Hagom Srbiji otvara put u Uniju, ocena je srpskih zvaničnika nakon razgovora s Renom. Ren: konstruktivan sastanak.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.08.2006.

08:30

Default images

Srbija mora da ispuni svoju preostalu hašku obavezu, a to je da se Ratko Mladić nađe u Hagu, poruka je koju je evropski komesar za proširenje Oli Ren preneo potpredsednici Vlade Ivani Dulić-Marković i ministru finansija Mlađanu Dinkiću, pošto su mu u Briselu predstavili Paket plus. EU je spremna da podrži Srbiju, ali mi prvo moramo da uradimo svoj domaći zadatak", rekao je Dinkić.

Srpska delgacija predstavila je Renu plan o saradnji i budućim odnosima Beograda i Brisela, nazvan Paket plus. Dulić-Marković i Dinkić izneli su Renu sugestije o načinu na koji Evropska unija može pomoći Srbiji u narednom periodu. Te ideje odnose se, pre svega, na ekonomsku podršku u oblasti investicija, kao i na podršku EU u oblasti obrazovanja i olakšavanju viznog režima: "Najveći deo pitanja se odnosio na to šta mi radimo na Akcionom planu, i ja sam pokušala da dam odgovore na sva pitanja koja se tiču toga da li ispunjavamo obaveze i da li će biti rezultata iz akcije, a to je hapšenje Mladića zbog ratnih zločina", kazala je nakon razgovora potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evropske integracije, Ivana Dulić-Marković.

Ministar Dinkić kaže da pristupni fondovi spremno čekaju Srbiju, ali da Beograd treba da učini prvi korak – završi saradnju sa Haškim tribunalom kako bi mogao da koristi nova novčana sredstva EU: "Najkraće rečeno, sve od nas zavisi –  od Vlade Srbije i od građana Srbije. Možemo ekspresno da uđemo u EU ako uradimo ono što je naša obaveza, ako sprovedemo neophodne reforme i ako, naravno, ekspresno završimo saradnju sa Hagom. EU je spremna da nas prati, ali ne može Srbija ući u EU tako što će je neko uvući, nego mi moramo da uradimo naš domaći zadatak. Zaista imamo veliku gol šansu, na nama je da damo gol".

I o viznim olakšicama

U razgovoru sa evropskim komesarom za proširenje bilo je reči i o viznim olakšicama za građane Srbije, kao i o podršci Evropske unije u oblasti obrazovanja.

"Pošto dobijemo mandat o viznim olakšicama, Vlada Srbije će sastaviti dokument koji će sadržati sve ono što mi, sa svoje strane, treba da uradimo. Dakle, Srbija je svesna svojih obaveza i očekujemo da će Evropska komisija da učini dodatne napore da se taj plan što pre ostvari, jer su i oni svesni važnosti slobodnog kretanja ljudi i razmene iskustava. Evropska komisija spremna je da pomogne Srbiji i u oblasti obrazovanja, kroz tešnju bilateralnu saradnju, a posebno kroz stipendije za naše đake i studente", kazala je je agenciji Beta potpredsednica Vlade Srbije Ivana Dulić-Marković posle razgovora s Olijem Renom.

Prema njenim rečima, Ren je srpskoj delegaciji u preneo da će evropski komesar za obrazovanje Jan Figel posetiti Beograd u oktobru i da će tom prilikom biti više reči o konkretnijim aspektima saradnje.

Ren: Veoma konstruktivan sastanak

Oli Ren (FoNet)
Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je u intervjuu Tanjugu da je sastanak sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministrom finansija bio veoma konstruktivan. "Ponovio sam gospođi Dulić-Marković i gospodinu Dinkiću da je Evropska unija veoma privržena evropskoj perspektivi Srbije", rekao je Ren, kao i da vidi partnerstvo sa Srbijom kroz standardne uslove za pristup EU.

Ren je rekao da je takođe je pozitivno što Srbija shvata pitanje saradnje s Hagom veoma ozbiljno i što je ozbiljno počela da primenjuje Akcioni plan, "na primer kroz bolju koordinaciju i intenziviranje saradnje između vojnih i civilnih službi".

"Plan plus" koji su mu danas u Briselu predstavili potpredsednica Vlade Srbije Ivana Dulić Marković i ministar finansija Mlađan Dinkić usmeren je u "dobrom  pravcu" jer se fokusira na investicije i obrazovanje."Pozitivno je što je Srbija u poslednjih nekoliko nedelja dobila značajno povećanje u direktnim stranim investicijama u telekomunikacijama i farmaceutskoj industriji, što pokazuje da postoji sve veće poverenje u srpsku ekonomiju među multinacionalnim korporacijama i u međunarodnoj zajednici", rekao je Ren.

Po pitanju saradnje s Haškim tribunalom Ren je rekao da je važna primena Akcionog  plana i pre svega rezultati, te da se nada da će rezultati biti postignuti što pre, kako bi mogli da se nastave pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Komesar za proširenje EU je ukazao da ga je iskustvo sa svim zemljama zapadnog Balkana po pitanju saradnje s Haškim tribunalom naučilo da izbegava optimizam ili pesimizam. "Veoma mi je drago što je finsko predsedništvo EU održalo u julu dodatni sastanak, koji je omogućio Savetu da usvoji mandat za pregovore sa Srbijom pre predviđenog roka, prvobitno najavljenog za septembar", izjavio je Ren. Prema njegovim rečima, to znači da se pregovori mogu nastaviti čim Srbija pokaže da može da u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom, što podrazumeva akcije koje vode ka hapšenju i izručenju Ratka Mladića.

"Svestan sam očekivanja u Srbiji i upoznao sam se s njima tokom moje posete u julu festivalu 'Egzit' u Novom Sadu, tako da znam koji su zahtevi mladih Srba", rekao je evropski komesar za proširenje u intervjuu za Tanjug.

Vlada usvojila platformu za Plan plus

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici platformu o takozvanom Planu plus. Ministri Aleksandar Popović i Slobodan Vuksanović, međutim, nisu želeli da iznose detalje tog plana i uputili su novinare da se za sve informacije obrate ministarskom timu G17 plus, kada se vrate iz Brisela.

Ministar Aleksandar Popović nije želeo da komentariše novinarske spekulacije da je usvajanje paketa plus pokušaj da se G17 plus zadrži u Vladi Srbije, nakon najave da će svi ministri iz te stranke izaći iz vlasti ukoliko do 1. oktobra ne budu nastavljeni pregovori sa EU.

Popović nije objasnio ni da li je nešto ponuđeno Briselu ako prihvati taj plan. Zanimljivo je da je Vlada platformu o paketu plus usvojila istog dana kada je on predstavljan u Briselu.

Vlada Srbije podnela je i predlog o imenovanju tri ambasadora i četiri konzula, ali ministri Popović i Slobodan Vuksanović nisu rekli o kojim ljudima se radi i za koje zemlje su predloženi. Razlog je diplomatska praksa da se imena ambasadora objave kada dobiju agremane, tj. pristanke, zemalja u koje će biti upućeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: