EU očekuje jasan plan o Hagu

Evropska unija očekuje da premijer Srbije u ponedeljak u Briselu predoči jasan akcioni plan, s planovima za konkretne poteze.

Izvor: B92

Petak, 14.07.2006.

08:02

Default images

Kako su danas saopštili zvaničnici finskog predsedništva EU, predstavnici Unije očekuju da u planu vide predloge konkretnih koraka za postizanje pune saradnje s Haškim sudom koji neizostavno vode hapšenju Ratka Mladića, a time i obnovi pregovora o pridruženju Srbije EU.

Zvaničnici EU i Saveta ministara Unije najavili su da će Koštunica plan obrazložiti u susretu s trojkom EU, na margini zasedanja šefova diplomatija EU. Prema izvorima Bete u Briselu, plan bi morao obuhvatiti reorganizaciju službi bezbednosti i drugih struktura vlasti važnih za uspešno sprovođenje plana. Predviđeno je da ad hok trojka EU u tesnoj saradnji s Beogradom i tužiocem Haškog suda stalno prati sprovođenje plana.

Funkcioneri u Briselu su objasnili da će od presudnog značaja za nastavak pregovora sa Srbijom biti to da haška tužiteljka  Karla del Ponte stavi do znanja da su vlasti Srbije opipljivim sprovođenjem plana ostvarile takve poteze i kvalitativne promene koje svedoče da je uspostavljena puna saradnja s Haškim sudom. To bi značilo da, u takvim okolnostima, baš kao i u slučaju Hrvatske i uhapšenog Ante Gotovine, Mladić ne mora odmah biti u Hagu da bi pregovori EU i Beograda bili obnovljeni, ali mora biti sigurno da je sve učinjeno da se Mladić u vrlo doglednom roku nađe u nadležnosti Haškog suda.

Pozivajući se na evropske diplomate, agencija Rojters je juče javila da bi EU mogla obnoviti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i bez hapšenja Mladića, ukoliko proceni da je uverljiv akcioni plan Vlade Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom.

Potočnik: Ništa bez hapšenja Mladića

I danas stižu različite procene o tome da li će za eventualni nastavak pregovora Srbije sa Evropskom unijom biti presudno kako će srpski premijer Vojislav Koštunica u ponedeljak u Briselu obrazložiti akcioni plan za hapšenje Ratka Mladića.

Agencija Beta saznaje u diplomatskim izvorima u Berlinu da je za nastavak razgovora potrebna puna saradnja sa Tribunalom, ali da dokaz te saradnje ne mora nužno da bude hapšenje bivšeg generala vojske bosanskih Srba Ratka Mladića. Međutim, Evropski komesar za nauku Janez Potočnik poručio je srpskim vlastima u Beogradu da bez izručenja Mladića pregovore nije moguće nastaviti.

Evropski komesar za nauku Janez Potočnik je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, posle razgovora sa vicepremijerkom Ivanom Dulić-Marković i ministrom za nauku i zaštitu životne sredine Aleksandrom Popovićema, kazao da je akcioni plan veoma važan, ali je "akcija važnija od plana": "Komisija sve čini da posle razdvajanje Srbije i Crne Gore nastavi pregovore i mi smo za to spremni ovog momenta."

Kako je dodao, sa tim njegovim stavom složila se i potpredsednica Vlade. "Želim da kažem da evropska komisija čini sve posle odvajanja Crne Gore od Srbije da se pregovori sa Srbijom nastave, i mi smo spremni da krenu u svakom trenutku", rekao je on.

Dinkić: I akcioni plan i rezultati

Iako će Akcioni plan za okončanje saradnje sa Haškim tribunalom premijer Vojislav Koštunica za tri dana predstaviti Briselu, detalji tog teksta, sudeći prema izjavama domaćih političara, do ponedeljka ostaju tajna.

Ministar finansija Mlađan Dinkić, koji je ostanak G17 plus u Vladi Srbije uslovio nastavkom pregovora o pridruživanju EU, kaže da nije upoznat sa detaljima akcionog plana, ali smatra da je on neophodan: "Plan treba da dovede do rezultata. Bez plana nema rezultata, tako da je plan neophodan preduslov da bismo došli do rezultata. I te kako će kvalitet tog plana, odnosno ostvarenog rezultata, uticati na naše buduće evropske integracije. A sama EU na osnovu čega će nastaviti pregovore o pridrživanju? Oni određuju parametre i kriterijume i oni će doneti krajnju odluku."

U utorak i sredu i predsednik Srbije Boris Tadić boraviće u Briselu, gde će razgovarati sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom i visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom, kao i sa generalnim sekretarom NATO-a Japom de Hopom Sheferom.

Poslanici ne znaju šta piše u planu

Ni poslanici Skupštine Srbije nisu upoznati sa detaljima Akcionog plana. Dok Ivica Dačić veruje u uspeh tog teksta iako ne zna njegovu sadržinu, Sanja Čeković i Aleksandar Vučić premijeru Koštunic zameraju što je plan, preskočivši Skupštinu, već stigao u Hag.

"Ne bih volela zaista da je to stiglo do Haga a da nije prošlo redovnu poceduru. Ja kao poslanik ne znam ništa, nisam upoznata u bilo kom tekstualnom ili usmenom smislu, sa nama niko nije razgovarao o tom akcionom planu, na Vladi Srbije gde je i mesto da se plan razmatra nije ga bilo na dnevnom redu. Ne znam kako je stigao u Hag, smatram da je to pogrešan put", kaže Sanja Čeković iz SPO-a.

"Ja to smatram kao pokušaj da se odmrzne zaustavljena saradnja u smislu daljih pregovora o pridruživanju Srbije EU i nadam se da će taj plan uspeti", kažeIvica Dačić iz SPS-a.

Radikal Aleksandar Vučić ovako je odgovorio na pitanje novinara: "Ja sam šokiran vešću da je Haški tribunal, a jutros sam čuo na Radiju B92 tu informaciju, da u Hagu imaju akcioni plan, a da ga niko od nas nije dobio. Ja pojma nemam šta je u tom planu, niko ne zna. Je l’ to plan da Drašković i Stanković okače pušku o rame, pa da love nekog po šumi, kakav je to plan, kakav hrvatski plan? Je l’ to Mladić u Španiji ili u Portoriku, otkud znam gde je, pa neka nam to kažu, pa da i mi znamo, pa da ga lovi policija Španije ili policija Portorika, ne znam u čemu je stvar?"

"Mladić nije jedini dokaz"

Nemačka smatra da hapšenje Mladića ne mora biti jedini dokaz saradnje Srbije s Haškim tribunalom. Nemačka smatra da je za nastavak pregovora Beograda i Brisela o Sporazumu o pridruženju i stabilizaciji nužna puna saradnja s Tribunalom, ali da dokaz te saradnje ne mora biti hapšenje Ratka Mladića, saznaje Beta u Berlinu. Sagovornici agencije navode da zahtevana puna saradnja s Tribunalom može biti potvrđena i ako Srbija verodostojno pokaže da čini sve što je u njenoj moći da uhapsi Mladića i pri tom koristi sva raspoloživa sredstva. Ukazuje se i da to nije samo stav Berlina, već i Evropske unije.

"Doduše, najbolji i nauverljiviji dokaz pune saradnje s Tribunalom bilo bi hapšenje Mladića, ali niko ne može da očekuje čuda", navode pomenuti izvori. Isti izvori podsećaju na to da ni u slučaju Hrvatske, kada je od saradnje s Haškim tribunalom zavisio početak pregovora Zagreba o ulasku u EU, kao dokaz pune saradnje s Hagom nije traženo hapšenje Ante Gotovine. "Zato ni u slučaju Srbije ne mogu biti primenjivani oštriji kriterijumi", navode izvori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: