Uslovne kazne zbog smrti pacijenta

Dvema medicinskim sestrama uslovna kazna zbog nesavesnog lečenja.

Izvor: B92

Utorak, 20.06.2006.

12:18

Default images

Dve medicinske sestre Regionalne bolnice u Valjevu osuđene su pred valjevskim Opštinskim sudom na uslovne zatvorske kazne zbog nesavesnog lečenja Miodraga Petronića iz sela Skadar. Petronić je preminuo zbog posledica lošeg tretmana.

Milena Ilić osuđena je na dve godine zatvora, uslovno na tri godine, a Jasmina Jeremić na 18 meseci zatvora, uslovno na dve godine, jer su sedamdesetdvogodišnjem Petroniću 14. marta 2002, pri transfuziji, dale krv neodgovarajuće krvne grupe, zbog čega je on sutradan umro.

Petronić je primljen na lečenje 13. marta 2002. kao dugogodišnji hronični bolesnik, a sutradan je dobio transfuziju krvi, bez naloga ordinirajućeg lekara, pri čemu dežurne sestre nisu utvrdile njegov identitet, pa mu je data krv namenjena drugom pacijentu. Greška je uočena kada je taj pacijent pitao dežurne zbog čega još nije dobio transfuziju, a do tog trenutka Petronić je već primio 150 mililitara krvi neodgovarajuće krvne grupe. Petroniću je sutradan pozlilo, a preminuo je dan kasnije na Odeljenju intenzivne nege Valjevske bolnice, gde je bio prebačen pošto je konstatovana greška pri transfuziji.

Sud je oslobodio odgovornosti dežurnog lekara na Grudnom odeljenju Dejana Sofronića, dok je od krivičnog gonjenja načelnice tog odeljenja Slavice Raković opštinski tužilac odustao tokom suđenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: