Potreban zakon o nestalima

Šefica misije Međunarodne komisije za nestale smatra da je Srbiji potrebno donošenje zakona o nestalima.

Izvor: B92

Nedelja, 05.02.2006.

11:17

Default images

Ketrin Bomberger kaže da bi donošenje takvog zakona umnogome pomoglo porodicama nestalih da ostvare svoja prava. "To bi bio vrlo važan pravni dokument za Srbiju i ministar za nacionalne manjine i ljudska prava Rasim Ljajić maksimalno je podržao takvu ideju", rekla je Bobergerova za Dnevnik.

Podržavajući Ljajićevu ideju da zakon bude izrađen po modelu već usvojenog u Bosni i Hercegovini, ona je navela da takav koncept, uz neophodne sistemske izmene, predstavlja dobru inicijativu.

Bombergerova je kazala da je na prosotoru bivše SFRJ, ta organizacija identifikovala 9.028 nestalih, a pretpostavka je da još oko 20.000 ostataka osoba čeka identifikaciju. Do sada su prikupili preko 78.000 uzoraka krvi od članova porodica nestalih u sukobima na tlu bivše SFRJ, pa se misli da ima i preko 26.000 nestalih.

"U Srbiji i dalje postoji problem sa upoznavanjem javnosti, pre svega ko su bili ti ljudi koji su ekshumirani. Ne vidim da su se mediji potrudili po tom pitanju. Dok smo sprovodili istragu pri Okružnom sudu u Beogradu i Novom Sadu, javnost je morala znati za ono što je učinjeno", kazala je Bombergerova.

Na pitanje da li ICMP sumnja na još neke nove lokacije u Srbiji na kojima bi se mogla nalaziti tela nestalih, Bombergerova je odgovorila odrečno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: