Iran - novi problem UN

Iran je prekinuo dobrovoljnu saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 05.02.2006.

10:13

Default images

Situacija oko iranskog nuklearnog programa od juče je zaoštrena nakon što je to pitanje upućeno na razmatranje Savetu bezbednosti UN. I pored brojnih poziva na diplomatsko rešavanje problema, Iran je, kao što je i najavljivao, odmah obustavio dozvolu da stručnjaci Agencije za atomsku energiju kontrolišu nuklearni program.

Predsednik Irana Ahmadinedžad je sinoć obustavio sprovođenje pojačane kontrole iranskog nuklearnog programa. "Po naredbi predsednika, prekinuli smo dobrovoljnu saradnju koju smo imali sa IAEA u poslednje dve i po do tri godine", izjavio je iranski ministar spoljnih poslova.

Kako je rekao, Iran nema više bilo kakve obeveze prema Dodatnom protokolu međunarodnog Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, u okviru kojeg je do sada dobrovoljno primenjivao režim pojačane kontrole nuklearnog programa.

Današnje saopštenje znači da je Iran ponovo počeo proces obogaćivanja uranijuma i da više neće dozvoliti iznenadne inspekcije timova IAEA u svojim nukleranim postrojenjima, što su bile dobrovoljne mere koje je Teheran uveo proteklih godina kao gest dobre volje.

U međuvremenu se oglasio i Džordž Buš, koji je rekao da prijavljivanje Irana Savetu bezbednosti šalje jasnu poruku da svet neće dozvoliti Teheranu da napravi atomsku bombu. Iran institira na svom pravu da ima mirnodopski nuklearni program za energetske potrebe.

Ipak, Iran još nije odbacio predloge Rusije, a uvaženi su i zahtevi nekih zemalja da se o Iranu ne raspravlja još najmanje mesec i po dana. U početku se ne očekuju ni neke oštre sankcije, već eventualno zabrana putovanja u zemlje EU za iranske zvaničnike ili nešto slično.

Obzerver: Pobeda Amerike

Britanski list Obzerver piše da je kriza izazvana iranskim nuklearnim programom dosegla vrhunac odlukom Međunarodne agencije za atomsku energiju i to velikom većinom glasova od 27 prema tri.

Savet ima ovlašćeenja da ukori Teheran zbog njegovih nuklearnih planova koji su, kako neki strahuju, deo tajnog plana za razvoj atomskog oružja, može da naloži uvodenje sankcija ili, u krajnjoj liniji, upotrebu sile u cilju rešavanja spora.Londonski list, kako prenosi BBC na srpskom, dodaje i da ova odluka agencije UN na sastanku u Beču predstavlja pobedu za Vašington, koji se već dve godine zalaže da se povuče takav potez, dok su Evropljani odolevali američkom pritisku i podržavali pregovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: