Evropa: Mladić ili ništa

Miroljub Labus izjavio u Briselu da neke članice EU vrše pritisak za prekid pregovora sa SCG.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.02.2006.

10:21

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije je objasnio da se pritisak vrši na Evropsku komisiju zbog odsustva pune saradnje Beograda s Hagom. Evropski komesar za proširenje Oli Ren upozorio je Labusa da EU gubi strpljenje u iščekivanju da Srbija ispuni haške obaveze i rekao da je nužan bitan napredak u saradnji Beograda s Haškim sudom.

"U to ću pokušati da se uverim s predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barosom, s kojim u Beograd dolazim 16. februara. Vremena za gubljenje nema, pa očekujemo da će Srbija ostvariti punu saradnju s Hagom bez odlaganja. To je uslov za nastavak pregovora i ja sam obećao da ću Savet ministara EU izvestiti o tome", kaže Ren.

Miroljub Labus kaže da će, iako je dosadašnji tok pregovora ocenjen kao veoma dobar, u zavisnosti od uverenja koje iz Beograda ponesu Ren i Baroso EU odrediti kurs prema Srbiji. On je evropske zvaničnike izvestio da su vlasti u Beogradu otvorile državne arhive za haško tužilaštvo i da su preduzete posebne mere prema osobama za koje se sumnja da su bile u kontaktu s Haškim optuženicima. "Karla del Ponte dolazi u ponedeljak i verujem da ćemo postići suštinski napredak u saradnji s Hagom i kvalifikovati se za sledeću rundu pregovora. To bi trebalo da bude najbolji pokazatelj kako uslovljavenje i saradnja mogu da donesu dobre rezultate", kaže Labus.

"Zavet ćutanja"

Politički analitičar Slobodan Antonić smatra da je jedan od najvećih problema za nalaženje Ratka Mladića tzv. zavet ćutanja koji postoji među onima koji skrivaju i podržavaju odbeglog generala. Antonić je u Poligrafu TV B92 rekao da to pokazuje i koliko su državne institucije sposobne da reše taj problem.

"Imam utisak da u našim vladajućim strukturama niko neće da rizikuje da Srbija još jednom, na taj simbolički način, bude nekako izdvojena iz evropske priče. S druge strane, iako postoji očigledna volja za rešenje slučaja Mladić, očigledno je da su te podzemne strukture, u smislu da su ispod institucija, toliko jake da slaba država, sa slabim institucijama, kakva je Srbija, odnosno Srbija i Crna Gora, ima problema da izađe s tim na kraj", kaže Antonić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: