Policija i dalje ćuti o ubistvu

Ni nakon 7 dana od emitovanja Insajdera MUP još nije saopštio ima li dovoljne podatke za pokretanje istrage o ubistvu 1991.

Izvor: B92

Nedelja, 18.12.2005.

17:26

Default images

Nedelju dana nakon emitovanja emisije Insajder u kojoj je razotkrivena skoro deceniju i po dobro čuvana tajna o ubistvu Krešimira Hercega iz sela Višnjićevo kraj Šida, TV B92 je ponovo posetila to selo i sa meštanima razgovarali o tom nekažnjenom zločinu, koji većina smatra herojskim podvigom.

Podsetimo da je i prema zvaničnoj verziji Hercega ubio dobrovoljac tadašnje JNA Djordje Dvoranac, koji je i danas na slobodi. Istraga o ubistvu nikada nije vodjena, jer je policija u krivi č noj prijavi napisala da je Dvoranac ubio Hercega dok je bio na straži. Meštani Višnjićeva i pored toga što se u emisiji Insajder prvi put javno govorilo o tom zločinu i dalje sa strahom i podozrenjem pričaju o ubistvu Hercega, dok porodica iščekuje šta će preduzeti Tužilaštvo i policija.

Milan Herceg kaže da oseća da ljudi koji su verovali u to da je Dvoranac ubio Hercega samo zato što je Hrvat , sa njim sada slobodnije pričaju o tom dogadjaju. Podsetimo da je prema tvrdnjama sagovornika Insajdera Dvoranac tog 9. novembra 1991. izveo Krešimira Hercega iz kafane, da ga je tukao i vređao prolazeći kroz centar sela, a da ga je ubio u neposrednoj blizini mosta u Višnjićevu, pucajući mu u leđa iz automatske puške: " Na poslu mi pričaju šta će biti i kako će biti, da li će biti optužen, da li će biti uhapšen. Neko kaže to je ok treba da se reši taj slučaj, treba da se reše ubistva, da su i ranije to. Drugi kažu nije dobro, oni što ga brane ostaće i dalje. On je za njih uvek ostao ustaša".

Rodbinu, ali i pojedine komšije ubijenog Krešimira posebno je, kažu iznenadila činjenica da postoje oni koji su doveli u pitanje želju porodice da sazna istinu i da ubica bude kažnjen. Jedan od njih i Milanov tast, Djordje Panić: " Zašto sad jedan čovek tako da nestane, da niko ne zna, pazi ni ta vlast naša. Slušam onog javnog tužioca, ono je sramota slušati. Posle 14 godina njegov sin traži! Pa da li je smeo taj njegov sin da se javi, da li je smeo", kaže Đorđe Panić, Milanov zet.

Meštani Višnjićeva uglavnom neće još uvek da govore o ovom događaju od pre čertnaest godina: "Ne znam šta da vam kažem. Mi nešto znamo, a nešto i ne znamo. Pa ja sam radila u to doba. I samo sam čula da je čovek ubijen i stvarno me čudi da niko to nije …istražio … A eto sada se još i bune zašto nije posle 14-15 godina. Nije bitno da li je posle 100 godina".

Medjutim, meštani uglavnom uzdržano komentarišu ili pak za glavnog krivca što se o dogadjajima s početka prošle decenije uopšte govori, proglašavaju B92: " Pa ja nisam gledao. Ja B92 ne gledam uopšte. Pošto mislim da je to TV koja je antisrpska zato što iznosi neke stvari koje ne idu u prilog ni Srbiji ni srpstvu".

Vladimir Herceg, brat ubijenog Krešimira, koji živi u selu Mikić Do, takodje u blizini Šida, kaže da ima podršku kolega i prijatelja. Vladimir, je inače u vreme ubistva, kao pripadnik JNA bio na hrvatskom ratištu, a po povratku se kaže susreo sa Dvorancem: " I taj isti ubica, nakon izvesnog vremena dolazio meni i ruku pružao. Koju sam ja naravno odbio. Rekao sam mu kako možeš ubio si mi brata, a on je na to rekao – ma šta ima veze! To mu je komentar njegov".

Prema za sada dostupnim informacijama, u prikrivanju zločina učestvovala policija i vlasti u Šidu. O tome se ćuti već 14 godina, a ni sedam dana posle emitovanja emisije Insajder, nema potvrda da je Okružni tužilac Ratko Galečić dobio dodatne podatke, koji bi bili dovoljni za pokretanje novog postupka. U medjuvremenu u policiji kažu da čekaju tužioca, a u generalnom inspektoratu MUP-a još nema reakcija na prijavu podnetu pre mesec dana da je policija u Šidu opstruirala ceo slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: