Zajednička strategija za Iran

SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka pokrenule su koordiniranu akciju u vezi sa Iranom.

Izvor: B92

Subota, 12.03.2005.

12:52

Default images

Pomenute zemlje žele da primoraju Iran da odustane od programa nuklearnog naoružanja, za koji se veruje da ga razvija, pri čemu se ekonomska podrška i mogućnost sankcija Ujedinjenih nacija pominju kao mogući ishodi u zavisnosti od reakcije Teherana.

Vašington je najavio da će dozvoliti Iranu da počne pregovore o prijemu u Svetsku trgovinsku organizaciju i da će razmotriti mogućnost da mu dozvoli nabavku rezervnih delova za civilne avione, što je veliki zaokret u politici prema Teheranu, što su tražili saveznici SAD u Evropi.

Britanija, Francuska i Nemačka su najavile da će prijaviti Teheran Savetu bezbednosti UN ukoliko ta zemlja ponovo počne da radi na proizvodnji obogaćenog uranijuma i reprocesuiranju nuklearnog otpada koji može biti iskorišćen za atomsku bombu.

Iranski zvaničnik, pregovarač u razgovorima sa Evropskom unijom o atomskoj energiji, Sirus Naseri odbacio je ponudu SAD kao beznačajnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: