Erdogan u Srbiji, uhvaćen zalet ka vrhu, ko će da se ljuti

Optimistične poruke predsednika Srbije i Turske ukazuju na to da je u odnosima dve zemlje okrenuta nova stranica.

Izvor: B92

Sreda, 11.10.2017.

20:11

Erdogan u Srbiji, uhvaćen zalet ka vrhu, ko će da se ljuti
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

Poseta turskog predsednika predstavlja najznačajniji privredno-diplomatski događaj ove jeseni. Dokaz tome su dogovori postignuti u ova dva dana, dok će se pravi efekti tek videti u dužem vremenskom periodu.

Srbija je ponovo pokazala da je dobar domaćini ali i da ekonomski može da prati interesovanja velikih svetskih sila. Turska je nema sumnje izabrala našu zemlju i za ulaganje i zbog obostrane zarade ali i zbog položaja koji naša zemlja na Balkanu.

Turci to objašnjavaju kao najlepše mesto gde treba stati na putu ka Evropskoj Uniji i oni su stvarno zastali i počeli da ulažu

"Potpisano je puno sporazuma ne samo o razumevanju već i konkretnih dokumenata. Pre svega je važan novi sporazum o slobodnoj trgovini. Tretiranost posete je vrhunska, a ako se obistini ono što se govori, bar deo, ova poseta će imati veliki efekat za naše odnose", smatra bivši diplomata Srećko Đukić.

Turska je u odnosu sa Srbijom imala i uzlazne i silazne putanje pogotovo kada je reč o Kosovu, ali je sada uhvaćen zalet ka vrhu i zbog toga bi mnogi, kako je rekao predsednik Erdogan, mogli da se naljute

"Kada govorimo o tome ko bi mogao da se ljuti mislim pre svega na region, mnogima neće odgovarati što je Turska fokusirala ekonomiju ka Srbiji ali treba imati u vidu i tursku specifičnu situaciju koja je fokusirana na Bliski istok i situaciju sa Kurdima", navodi Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.

Što se tiče velikih projekata Srbiji je veoma bitan Turski tok koji bi u našu zemlj sa gasom doneo ekonomski značaj i energetsku stabilnost

"Taj gas kada stigne u Srbiju i ode u Mađarsku ako to bude kao što se najavljuje 8 milijardi kubika to neće biti kao što je planirano bilo Južnim tokom, ali je dobro da se bilo šta izgradi kroz Srbiju jer sama gradnja gasovoda je investicija. A ako EU i SAD ne budu sprečile da jedan krak turskog toka ide preko Balkana to bi onda bilo i geostrateški dobra priča", smatra Jelica Putniković iz Balkan magazina.

Poseta i dogovori turskog i srpskog predsednika udarna su vest i u turskim medijima, koji su posebnu pažnju posvetili dobrodošlici njihovom predsedniku koju su priredili Beograđani. Srpski šef diplomatije možda nije mnogo pregovarao, ali je naučio na turskom stihove - Osman Aga noćima lumpuje za rakiju, to se zna,
zadnju paru da.

Razmenjeni su i pokloni - predsednik Turske je dobio zlatovez, pirotski ćilim i knjigu "Srbija od zlata jabuka", a srpski bicikl sa svojim imenom i stakleni šah.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: