Ukida se imunitet Glavašu zbog zločina nad Srbima

Branimiru Glavašu, zastupniku u Hrvatskom saboru, predloženo ukidanje imuniteta zbog krivičnog postupka za ratni zločin počinjen nad osiječkim Srbima.

Izvor: B92

Petak, 07.07.2017.

13:48

Ukida se imunitet Glavašu zbog zločina nad Srbima

Parlamentarni odbor za mandatno imunitetska pitanja je doneo odluku o ukidanju imuniteta Glavašu, a na zahtev Županijskog državnog tužilaštva u Zagrebu. Ovu odluku treba da potvrdi Sabor.

Protiv Glavaša je u toku obnavljanje krivičnog postupka nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvostepenu presudu za krivično delo za koje se tereti.

Glavašu se sudi u slučajevima ratnih zločina "Garaža" i "Selotejp". Predlog za ukidanje imuniteta Glavašu prihvaćen je jednoglasno i bez rasprave.

Prvu pravosnažnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, na osnovu koje je odslužio zatvorsku kaznu u Mostaru, odakle je pušten na privremenu slobodu, Ustavni sud Hrvatske ukinuo je početkom 2015.

Nakon što je u junu prošle godine ponovo razmatrao žalbe na prvostepenu presudu, u kojima je odbrana tražila ukidanje presude, a tužilaštvo strože kazne, Vrhovni sud je 28. juna 2016. godine ukinuo prvostepenu presudu i zatražio obnovu postupka za ratne zločine počinjene nad osiječkim Srbima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: