Vlada CG: Ponavljanje postupka u slučaju S.Č. je "realno"

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2003.

22:26

Default images
Vlada Crne Gore ocenila je da je ponavljanje postupka u slučaju trgovine ženama "realno", ali samo na osnovu novih dokaza koje treba da obezbedi policija. U odgovoru na izveštaj tima nezavisnih međunarodnih eksperata, Vlada Crne Gore je podržala i izuzeće osnovnog tužioca Zorana Radonjića koji je ranije vodio postupak protiv četvorice osumnjičenih za trgovinu ženama radi prostitucije. Kako iz Podgorice javlja dopisnik Radija B92 Srđan Janković, u zaključcima Vlade objavljenim povodom izveštaja i preporuka ekspertskog tima OEBS-a i Saveta Evrope o slučaju moldavske državljanke S.Č kaže se da Vlada podržava predlog da se preduzimanje daljih radnji poveri višem tužiocu u Podgorici, uz obavezna uputstva i nadzor državnog tužioca, i da se u tom procesu izuzme osnovni tužilac u Podgorici. Podsetimo, eksperti OEBS-a i SE konstatovali su u svom izveštaju da su gotovo svi koji su radili u slučaju moldavske državljanke posao vodili loše – od policije, tužilaštva, do medija.

Vlada je podržala i razrešenje zamenika državnog tužioca Zorana Piperovića, koji je bio okrivljen u predmetu trgovine ljudima. Podržano je i razrešenje osnovnog tužioca Zorana Radonića, a traženo je i da njegova zamenica, Lidija Vukčević, bude rasporedena na drugo radno mesto. Radonić i Vulčević trebalo bi da snose lične konsekvence zbog nepravovremenog reagovanja u vezi sa povredom tajnosti postupka.

Imajući u vidu suprotna viđenja MUP-a i međunarodnih eksperata o aktivnosti policije u tom postupku, Vlada je donekla odluku da u cilju utvrđivanja činjenica o eventualnim propustima policije policije, na koje se ukazuje u izveštaju, formira komisija koja će sagledati rad policije i o tome dostaviti izveštaj Vladi i državnom tužiocu. U sastav komisije, Vlada će imenovati i jednog međunarodnog eksperta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: