Velika šteta zbog neobrađivanja njiva na granici sa Kosovom

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.07.2003.

17:43

Default images

Prema podacima Odeljenja za privredu opštine Kuršumlija, oko 90 hektara površine koja se nalazi na administrativnoj granici sa Kosovom i Metohijom, ne obradjuje se od NATO bombardovanja zbog nesigurnosti tamošnjeg stanovništva. Dosadašnja šteta se procenjuje na dva miliona dinara, a meštani koji žele da obiđu svoju imovinu na granici moraju da poseduju posebne policijske propusnice, javlja dopisnik B92 Ljiljana Danilović.

U odeljenju za privredu skupštine opštine kažu da meštani pograničnih sela već nekoliko godina ne obrađuju svoja imanja, koja se nalaze na administrativnoj granici sa Kosovom, dok nastala šteta još uvek nije nadoknađena, kaže inženjer poljoprivrede Ljubisav Veselinović: "Površine koje se ne koriste od rata pa nadalje, taj rubni deo prema Merdaru, jeste oko 90 hektara. Šteta se kreće za ovaj period, za četiri godine, oko milion ipo do dva miliona dinara".

Najveći deo zemlje koji se ne obrađuje pripada selu Merdare, gde je, kako kažu meštani, svako od njih poseduje nekoliko desetina hektara zemlje. Da bi obišli svoja imanja na administrativnoj granici sa Kosovom, meštanima je potrebna posebna policijska propusnica. Oni koji bi ipak hteli da pokušaju da obrade svoja imanja, suočavaju se sa nedostatkom bezbednosti, jer ni policija ni vojska, koje se nalaze na ovom području, nije spremna da preuzmu rizik da obezbeđuju seljake koji bi obrađivali svoju zemlju. Seljaci sa ovog područja ne očekuju da će im država nadoknaditi štetu, iako redovno plaćaju porez.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: