I vlada i BBC zadovoljni izveštajem

Izvor: Beta

Ponedeljak, 07.07.2003.

13:13

Default images

Britanska vlada i Bi-Bi-Si su u ponedeljak izrazili zadovoljstvo izveštajem komisije britanskog parlamenta o ulozi vlade Tonija Blera u obaveštavanju poslanika o situaciji u Iraku. "BBC bi trebalo da se izvini", izjavio je šef britanske diplomatije Džek Stro, nakon što je Spoljnopolitički odbor Donjeg doma parlament jutros zaključio da vlada nije dovela u zabludu poslanike po pitanju Iraka.

U izveštaju se dodaje da je sa šefa kabineta Tonija Blera za štampu Alistera Kempbela otklonjena sumnja da je "frizirao" prvi izveštaj koji je britanska vlada objavila u septembru 2002. i da je dodao pasus u kojem se ističe da bi režim u Bagdadu mogao da u roku od "45 minuta" razmesti hemijsko i biološko oružje. Komisija je, međutim, žestoko kritikovala Blera što je pred poslanicima upotrebio drugi izveštaj, objavljen u februaru 2003, a koji je zasnovan na radovima jednog američkog studenta.

"BBC je rekao da je pominjanje 45 minuta ubačeno u septembarski izveštaj na inicijativu Dauning strita, odnosno, Alistera Kempbela i pored protivljenja obaveštajnih službi", rekao je Stro i dodao da "nijedna od tih optužbi nije tačna i da BBC treba da se izvini". BBC je, međutim, ocenio da je današnji izveštaj opravdao odluku te kuće da "rasvetli okolnosti" u vezi sa spornim pasusom u kojem se pominje tih 45 minuta. BBC je istakao da je parlamentarna komisija duboko podeljena o ulozi Alistera Kempbela u izradi septembarskog izveštaja.

Do sukoba BBC-ja i britanske vlade došlo je nakon što je britanski javni servis 29. maja objavio izveštaj u kojem se vlada, a posebno Kempbel, optužuju za "friziranje" izveštaja o Iraku. Kempbel je zatim optužio BBC da "laže" i zatražio izvinjenje. BBC je, međutim, uzvratio optužbama na račun Dauning strita da vrši neviđeni pritisak na taj javni servis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: