MUP Srbije nije produžio boravak šefu Međunarodne krizne grupe u SCG

Izvor: B92

Petak, 04.07.2003.

16:14

Default images

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije odbilo je da produži boravak u Srbiji direktoru Međunarodne krizne grupe za Srbiju i Crnu Goru Džejmsu Lajonu. Na konferenciji za novinare Lajon je rekao da je odluka MUP-a proterivanje i da iza toga stoji jak uticaj pojedinaca koji su se obogatili za vreme Slobodana Miloševića. "Glavna prepreka za budućnost Srbije su oni koji su se obogatili u Miloševićevo vreme. Njih ne zanima opšti interes, njih zanima samo to kako da sačuvaju svoje bogatsvo i kako da izbegnu odgovornost. I u tome ne biraju sredstva", rekao je Lajon. "Odluka o mome proterivanju najbolji je pokazatelj koliko je velik njihov uticaj u državnim strukturama. Koliko su oni opasni, videli smi kada su ubili premijera Đinđića. Upravo zbog toga, oni moraju biti u našem stalnom fokusu. I to je možda i problem sa radom ICG-a i razlog za moje proterivanje. Siguran sam da upravo tim ljudima naš rad smeta. Nisam siguran da su oni koji stoje iza ove odluke policije vodili računa o posledicama koje će zemlja imati. Vodećim političarima ostaje da svojim biračima objasne čije interese zastupaju – onih koji su ih birali, ili profitera koji su opljačkali građane".

Lajon je najavio i da će se u izveštaju Međunarodne krizne grupe o radu vlasti u Srbiji nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, naći i spisak firmi i pojedinaca, među kojima su i imena pojedinca koji imaju svoje medijske kuće, naročito elektronske medije i kompanije za uvoz-izvoz, koji su odgovorni za loš rad vlasti. On je kazao da je izveštaj trebalo da bude objavljen u ponedeljak, ali da će se zbog novih okolnosti to odložiti za sledeći četvrtrak ili petak.

S druge strane, premijer Srbije Zoran Živković rekao je da Džejms Lajon nije prijavljen kao prvi čovek kancelarije nevladine organizacije, već kao biznismen koji nije shodno toj prijavi dao dokaze da se ovde bavi bilo kakvim poslom. "Onima koji su me zvali da me obaveste o tome, rekao sam da se njemu da rok od sedam dana da se prijavi ovde sa atributima koje ima, a to je šef Međunarodne krizne grupe, tačnije šef njihove kancelarije u Beogradu i da neće biti nikakvih problema. Ali, za bilo koga u ovoj državi, i za ljude iz Vlade i za strance, na bilo kojim funkcijama, važe zakoni. Prema tome, nema nikakvog razloga da se gospodin ne prijavi kao šef kancelarije. Nakon što to uradi, dobiće boravište", rekao je Živković.

 Međutim, reagujući na tvrdnje premijera Živkovića, Džejms Lajon je rekao da već dugo radi na toj funkciji, kao i da su vlasti upoznate sa njegovim radom. Govoreći o rešenju MUP-a Srbije pravni zastupnik Međurodna krizne grupe Biljana Kovačević-Vučo navela je da se zabrana boravka strancu u našoj zemlji može izdati zbog ugrožavanja nacionalnih i bezbednosnih interesa. Kovačevi – Vučo je rekla i da članovi zakona na koje se u rešenju MUP-a ukazuje "mogu da govore mnogo toga a da ne govore ništa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: