Info

Petak, 20.07.2012.

00:41

SDPS van vlade ako sruše vlast u BG

Lider SDPS Rasim Ljajić kaže za "Blic" da će, ukoliko nova vladajuća koalicija krene da ruši vlast u Beogradu, SDPS izaći iz Vlade Srbije.

Izvor: Blic, Tanjug

Default images

On ističe da je načinio "veliku grešku" kada je za ulazak u republičku vladu tražio odobrenje Demokratske stranke.

"DS je naš strateški partner i ko god da vodi tu stranku, ona nam je najbliža po političkim i ideološkim opredeljenjima. Nadam se da što više vreme bude odmicalo, da odluka o ulasku u vladu neće uticati na naše buduće odnose", rekao je Ljajić.

On je kazao da je od socijalista i naprednjaka dobio ponudu "kakvoj od demokrata nije mogao ni u snovima da se nada", ali i da je sve uradio zbog "opstanka SDPS, koja je mlada i nova stranka".

Na pitanje novinara "Blica" da li je jedan od njegovih uslova za ulazak u Vladu Srbije bio da se ne ruši vlada u Beogradu, Ljajić je rekao da "to nije ušlo u koalicioni sporazum".

"Moram da kažem da to nije ušlo u koalicioni sporazum, ali mi ne bismo blagonaklono gledali ako bi sadašnja vladajuća koalicija krenula da ruši vladu u Beogradu. Ne znam kako bismo mi mogli da ostanemo u toj vladi ako bi se to kojim slučajem dogodilo. Mi smo u koaliciji sa DS u Beogradu i bilo bi iracionalno da tu vladu neko ruši", ocenio je lider SDPS.

On je dodao i da bi, ako bi se tako nešto ipak dogodilo, njegova stranka "istog sekunda izašla iz republičke vlade".

Ljajić je na konferenciji za novinare saopštio da je, uprkos protivljenju dosadašnjeg partnera - DS, Predsedništvo SDPS donelo odluku o ulasku u novu vladu. Kako je istakao, odluka je doneta jednoglasno. Ljajić će biti ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu, telekomunikacije i informaciono društvo.

U novu vladu ulazi i lider SDA Sulejman Ugljanin, koji će biti ministar za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja.

Đilas i Trivanova podržali Ljajića

Predsednistvo Demokratske stranke na poslednjoj sednici nije imalo jedinstven stav o tome da li Rasim Ljajić i Milica Delević treba da postanu ministri u vladi SNS-SPS-URS, piše "Blic".

Kako prenosi taj list, zamenik predsednika DS Dragan Đilas je smatrao da bi Ljajić i Delevićeva trebalo da uđu u vladu, "jer je to dobro za državu".

Đilas se tako izdvojio od većinskog stava DS da Delvićeva i Ljajić ne treba da budu u timu koji okuplja Ivica Dačić".

"Đilas nije prisustvovao sednici, ali je poslao svoj tekst na tri strane u kome objašnjava da bi trebalo dozvoliti Ljajiću i Delevićevoj da budu ministri. On je postavio pitanje da li Srbiji treba da bude loše da bi DS bilo dobro, odnosno da bi dobio neki procenat više rejtinga", kazao je neimenovani sagovornik "Blica".

List navodi da je Đilasov stav podržala Jelena Trivan, dok su protiv bili Dragoljub Mićunović, Marko Đurišić i Bojan Pajtić. Đilasov stav podržao je i Miodrag Rakić, bivši šef kabineta Borisa Tadića dok je bio predsednik Srbije.

Mišljenje Tadića prvobitno je bilo da se da zeleno svetlo za učešće u vladi, ali je posle izjašnjavanja svih članova Predsedništva DS odličio da stav demokrata bude da ne mogu da podrže ulazak u vladu koju bi trebalo da formiraju SNS, SPS i URS, piše "Blic".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: