Reakcije iz HR: Mali Sloba se vraća

"Mali Sloba na čelu Srbije" i "Srbija se vraća 15 godina unazad" neki su od naslova tekstova u kojima hrvatski mediji pišu da o Dačiću koji je dobio mandat.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2012.

13:51

Default images

"Možda se ne zna ko će biti predsednik, ali sasvim je jasno ko će biti premijer", citira internet portal "Indeks" Dačićeve reči neposredno po objavi prvih rezultata parlamentarnih izbora, 6. maja uveče.

U tekstu pod naslovom "Mali Sloba premijer, četnički vojvoda predsednik" taj portal navodi da se Dačić uprkos dogovoru s liderom DS Borisom Tadićem priklonio SNS-u, stranci kontroverznog srpskog predsednika Tomislava Nikolića.

U tekstu se podseća da su 1998. vladajuću koaliciju formirali SPS Slobodana Miloševića i radikali Vojislava Šešlja. "Paralelu je doista teško ne povući, sa samo jednom razlikom: na trenutnoj političkoj sceni Srbije glavnu reč vode (bivši) radikali, a sekundiraju im Miloševićevi socijalisti. U crveno-crnoj koaliciji Miloševića i Šešelja bilo je obratno", ocenjuje Indeks.

U tekstu se podseća i da je Dačić bio jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića zbog čega je i dobio nadomak "Mali Sloba". "Dačić se danas predstavlja kao novi čovek, pere ruke od svoje mračne prošlosti, ali neke stare navike i dalje su ostale. Medju njima i sklonost imitiranju Miloševićevog političkog stila i retorike", zaključuje se u tekstu.

Hrvatski T-portal ističe da je Nikolić umesto Tadiću mandat dao Dačiću.

"Iako se nakon parlamentarnih izbora činilo vrlo izvesnim da će novu srpsku vladu formirati DS i SPS, sve se promenilo nakon što je u drugom krugu predsedničkih izbora pobedu odneo Tomislav Nikolić", zaključuje T-portal.

Ističe se da je situaciju posebno zakomplikovalo to što se SPS i DS nisu mogle dogovoriti o trećem partneru u budućoj vladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: