Obradović: DS trenutno ćuti

Ministar prosvete i zamenik predsednika SPS Žarko Obradović izjavio je da će ta stranka saopštiti konačan stav o formiranju nove vlade do kraja nedelje.

Info

Izvor: B92

Utorak, 26.06.2012.

23:05

Default images

"Do kraja nedelje će se verovatno znati partneri koji će da čine novu Vladu Srbije. Rezultati izbora daju nam pravo da naša koalicija očekuje da ima više resora i da Ivica Dačić bude premijer", rekao je Obradović u intervjuu "Večernjim novostima".

"Zašto bismo jedino mi bili odgovorni za to što nema vlade? Zašto se DS ili SNS, koje imaju više glasova od nas, javno ne izjasne gde je zakočilo", upitao je Obradović.

Na pitanje da li je otpala varijanta da u vladi uz SPS i DS budu i URS i LDP, Obradović je kazao da bi "to trebalo da pitate demokrate, koje još ćute".

On je kazao da razgovori SPS i Demokratske stranke "nisu stali", ali da "DS trenutno ćuti".

"DS trenutno ćuti. Sporna je bila skupštinska većina koja bi podržala vladu. Takozvana krnja vlada, u koju bi osim naše koalicije i DS ušli i delovi URS i ''Preokreta'', nije odgovor na sadašnju ekonomsku, socijalnu i političku situaciju u Srbiji. To je javno rekla i Čankova LSV, ali smo samo mi na tapetu", kazao je Obradović.

Obradović je upitao zašto se DS ili SNS, koje imaju više glasova od SPS, javno ne izjasne "gde je zakočilo" u pregovorima oko formiranje buduće vlade.

Naglasivši da je neophodno pronaći rešenje koje će garantovati stabilnost i uspešenost buduće vlade, on je kazao da razgovori sa DS o formiranju vlade "nisu stali".

Prema njegovim rečima, ponude SPS-u jakim funkcijama u budućoj vladi se "pominju samo u medijima". "O resorima nismo pričali ni sa Tadićem, tako da i u tom smislu nikome ne možemo da damo prednost. Očekujem da će naša koalicija uskoro saopštiti konačan stav", dodao je on.

Obradović je kazao da ne zna da li su naprednjaci Dačiću ponudili mesto premijera kao što je to naveo koalicioni partner socijalista, lider Jedinstvene Srbije, Dragan Marković.

"Dok god od Dačića ne dobijem potvrdu, sve takve informacije doživljavam kao deo političke kombinatorike i pritsak na SPS", kazao je zamenik predsednika SPS-a.

Komentarišući spekulacije da će se SPS okrenuti SNS i da je to već gotova stvar, Obradović je naveo da "u Srbiji danas svako sa svakim razgovara. I zvanično i nezvanično".

"Više se ne gledamo preko nišana. To je za politički i stranački život dobro. Oporavak ekonomije, vođenje odgovorne socijalne politike, borba protiv kriminala i korupcije, priključenje EU i briga za očuvanje teritorijanog integriteta principi su na kojima ćemo insistirati, ma ko da sedi sa druge strane stola", kazao je on.

DS je ranije večeras zatražila od socijalista da kaže šta je razlog za zastoj u pregovorima i da li još važi koalicioni sporazum sa demokratama postignut 8. maja, dva dana nakon parlamentarnih izbora.

A potpredsednica SPS-a Slavica Đukić Dejanović izjavila je da razgovori sa demokratama idu jako teško.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: