Dobijena nova formula za vladu?

Razgovori Tadića i lidera koalicije oko SPS u petak završeni izvesnim pomakom: u kabinet bi ušli SVM, SPO, dva poslanika NP, Zaharije Trnavčević i Ranka Savić.

Info

Izvor: B92, Veèernje novosti

Petak, 22.06.2012.

23:35

Default images

Boris Tadić i Ivica Dačić pronašli su u petak formulu koja bi mogla da bude osnova za novu vladu Srbije, pišu "Novosti". Izvori B92 potvrđuju da je reč o tesnoj većini od 126 poslanika, ali i da to nije defnitivno rešenje, već da će pregovori biti nastavljeni.

Prema saznanjima tog lista i prema informacijama kojima raspolaže B92, rešenje je da pored demokrata i socijalista u novi kabinet uđu i SVM, SPO, dva poslanika NP Maje Gojković, kao i Zaharije Trnavčević i Ranka Savić sa liste „Preokret“.

Ovakva formula za vladu, o kojoj su tri sata razgovarali Boris Tadić, Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i Dragan Marković Palma, mogla bi da bude osnova buduće skupštinske većine.

Iako bi ona bila "tesna" i imala 126 poslanika odgovarali bi i DS-u i SPS-u, jer ne bi uključivala ni kompletan LDP, koji ne odgovara socijalistima, ali ni kompletan URS, koji ne odgovara demokratama. Ipak, nezvanično, Mlađan Dinkić i Čedomir Jovanović još nisu sasvim isključeni iz igre, a ova formula je samo osnov za dogovor, ne i konačno rešenje.

Dačiću se i dalje ne pristaje na tesnu i lako lomljivu većinu, pa će se razgovori o mogućoj „nadogradnji“ pomenute skupštinske većine voditi u narednim danima. Kako prenose "Novosti", Dačić je svestan da bi bio u senci demokrata ako Tadić bude igrao premijersku rolu i da bi dva glavna politička faktora ostala DS i SNS. Zato ne može olako da odbaci ponudu koju mu iza zavese nude naprednjaci: da on bude premijer.

Socijalisti kalkulišu da se takva politička ponuda možda neće ponoviti u skorije vreme ako uđu u vladu sa DS, koja bi, kako kažu, ipak bila kontinuitet koji nije baš dobro ocenjen na izborima. "Novosti" navode da i Dačiću za vratom visi i tek sklopljen pakt sa Mlađanom Dinkićem, kojem bi formulom sklopljenom od okrnjenih koalicija zatvorio vrata pred javnošću kojoj je pre samo nedelju dana rekao da ostaju zajedno do kraja.

"Dinkić, naravno, ima svoje uslove: otvoreno je preneo Tadiću da je zainteresovan za resore finansija, ekonomije i regionalnog razvoja. Jednako nerealno za demokrate, koliko i Dačićeva premijerska rola", navodi list.

I pre sastanka Tadića sa liderima koalicije SPS-PUPS-JS pričalo se o formiranju vlade, iako ničeg novog nije bilo u izjavama političara.

Dragan Marković Palma je rekao da očekuje vladu u narednih 20 dana, dodavši da se vodi računa da "u Srbiji ljudi koji dobiju čelne funkcije, to i zaslužuju".

Bojan Pajtić je izjavio da očekuje da će vrlo brzo biti formirana Vlada Srbije i da će je činiti demokrate, koalicija oko SPS, LDP i URS.

Iz SPO su apelovali da "svi zaborave stranačke apetite i što pre formiraju vladu" i ponovo poručili da pružaju podršku demokratama.

Naprednjaci još čekaju odgovor socijalista na njihovu "fer i korektnu ponude" i navode da im je potrebno nekoliko dana za formiranje vlade kada SPS odgovori.

Predsednik Srbije poručio je iz Rija da se vlada formira što pre kako bi zajedno sa njim radila na tome da građani žive bolje.

Moguća tri scenarija:

  • Većinu prave koalicije oko DS i SPS, SVM, SPO, dva poslanika NP, Zaharije Trnavčević i Ranka Savić
  • Novu vlast čine koalicije oko DS i SPS, uz LDP, URS i manjine
  • Dačić izlazi iz pregovora sa Tadićem, okreće se SNS i uzima premijersko mesto

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

218 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: