Dačić: Mi hoćemo i URS, DS ih neće

U zgradi Predsedništva Srbije završen razgovor delegacije koalicije okupljene oko SPS i predsednika Srbije o formiranju nove Vlade. Dačić: SPS hoće i LDP i URS.

Info

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 11.06.2012.

10:15

Default images

U delegaciji koalicije SPS-PUPS-JS su, pored Ivice Dačića bili i lideri JS i PUPS Dragan Marković i Jovan Krkobabić.

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je nakon konsultacija da za koaliciju oko soicijalista nije prihvatljivo da nova vlada bude sastavljena samo sa Liberalno demokratskom partijom, bez Ujedinjenih regiona Srbije.

"Ne možemo s njima (LDP) da stvaramo vladu sa 126 poslanika. Mi smo za to da oni budu u vladi, ali ne i da vlada od njih zavisi", kazao je
Dačić novinarima.

Dačić je, nakon jednočasovnog razgovora u Predsedništvu, naglasio da se koalicija okupljena oko SPS saglasila sa predsednikom države da je u interesu svih da se vlada formira što pre, ali da ona ne sme biti formirana po svaku cenu, odnosno sa bilo kim.

"Nije jednostavno napraviti parlamentarnu većinu - nisu samo brojke u pitanju već i politički programi i za nas bi bila prihvatljiva vladu u kojoj bi bili i URS i LDP", naveo je Dačić.

Precizirajući zbog čega ne bi u vladu u kojoj bi bio LDP, lider socijalista je naglasio da je to zbog njihovog političkog stava prema Republici Srpskoj i dodao da bi teško bilo napraviti i dogovor sa naprednjacima, jer bi to podrazumevala podršku Demokratske stranke Srbije koja ima negativan stav o ulasku Srbije u EU.

"Naša pozicija je jasna. Ukoliko ne uspeju razgovori sa DS, koje nastavljamo možda već sutra, tek onda ćemo razgovarati sa drugim velikim faktorima, pre svega sa Srpskom naprednom strankom", naglasio je Dačić.

Dačić se rekao da se na SPS vrši ogroman pritisak, istakavši da ne želi da se pitanje formiranja parlamentarne većine svodi na pritisak na koaliciju oko socijalista i zapitavši: "Šta hoćete, da formiramo vladu sa bilo kim?".

On je naveo i da socijalisti ne koče sastavljanje vlade, već da za DS nije prihvatljiv URS.

Dačić je naveo da taj proces nije jednostavan, da ga ne određuju samo brojke već politički programi, i poručio da treba intenzivirati razgovore, donositi odluke..."Vreme je da se prelomi", poručio je Dačić.

Dačić je rekao da koalicija SPS-PUPS-JS i dalje pregovara s Demokratskom strankom i da će koliko sutra nastaviti razgovore, a da je danas, sa liderima JS i PUPS, s predsednikom Srbije razgovarao o njegovom stavu o najvažnijim državnim, ekonomskim i socijalnim pitanjima.

"Mi nismo podržali NIkolića za predsednika Republike, već Tadića, ali je izbor građana pao na Nikolića i mi ćemo sarađivati sa njim", rekao je Dačić.

Nikolić: Izgubljeno isuviše vremena

(Tanjug)
S druge strane, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je poručio da će mandat za sastav nove Vlade poveriti onome ko uspe da obezbedi većinu u parlamentu, bez obzira na to iz koje je stranke, i da je neophodno da se brzo oformi Vlada, kako bi što pre počela da rešava nagomilane ekonomske i socijalne probleme.

Nikolić je istakao da je Srbija izgubila već previše dragocenog vremena i da se što hitnije mora početi sa rešavanjem ključnih problema sa kojima se građani suočavaju.
Rukovanje (Tanjug)
Nikolić je ovim sastankom nastavio konsultacije o formiranju nove vlade i to je bio treći takav sastanak, pošto je prošlog ponedeljka razgovarao sa predstavnicima Srpske napredne stranke, a potom u sredu i sa funkcionerima Demokratske stranke i njihovim koalicionim partnerima.

Tomislav Nikolić ranije je rekao da je neophodno da se nova vlada formira što pre zbog velikih ekonomskih problema koji Srbiju očekuju do kraja godine.
Dolazak na pregovore (Tanjug)
Nikolić je najavio da "neće oklevati" da mandat za sastav Vlade ponudi onome ko bude obezbedio većinu od 126 poslanika.

Srpska napredna stranka u novom sazivu parlamenta ima 73 mandata, Demokratska stranka 67, a koalicija SPS–PUPS–JS 44. Demokratska stranka Srbije ima 21 poslanika, koalicija "Preokret" na čelu sa Liberalno-demokratskom partijom 19, a Ujedinjeni regioni Srbije 16 poslanika.

Savez Vojvođanskih Mađara ima pet poslanika, Stranka demokratske akcije Sandžaka dva, a lista Nijedan od ponuđenih odgovora i Koalicija Albanaca Preševske doline po jednog poslanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: