Nikoliću čestitala i Ketrin Ešton

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton čestitala je Tomislavu Nikoliću izbor za predsednika Srbije i poručila da treba brzo formirati Vladu.

Info

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 21.05.2012.

19:15

Default images

"Čestitam izabranom predsedniku Nikoliću na pobedi na jučerašnjim predsedničkim izborima i srpskom narodu na slobodnim, fer i mirnim izborima. Dozvolite mi da pohvalim (bivšeg predsednika Borisa) Tadića za sve što je uradio dok je bio predsednik i u evropskim integracijama i regionalnom pomirenju. Želim mu sve najbolje", navela je Ketrin Ešton.

Ona kaže da je potrebno brzo obrazovanje vlade koja će raditi na ekonomskim reformama i evrointegracijama.

"Srbiji je potrebna snažna vlada i parlamentarna većina za ostvarivanje ekonomskog napretka i evropskih integracije kojim srpski narod teži" što, kako je ocenila, "nije moguće bez teških reformi i političke hrabrosti"

Ketrin Ešton je ocenila da Srbija može uspeti samo obrazovanjem uspešne koalicije i razvijanjem dobrih odnosa sa susedima. Takodje je istakla da je "nastavak dijaloga Beograda i Prištine i dalje je posebno značajan".

Visoka predstavnica je navela da Evropska unija očekuje da će novi srpski parlament biti konstituisan i da će biti brzo obrazovana nova vlada "posvećena reformama i nastavku evropskih integracija".

Evropski komesar za ekonomska pitanja Oli Ren izrazio je uverenje da će Srbija, posle izbora lidera naprednjaka Tomislava Nikolića za predsednika Srbije, nastaviti napore na ispunjenju uslova za članstvo u Evropskoj uniji.

"Vidim da je srpski narod većinski naklonjen članstvu u EU i sećam se razgovora sa Nikolićem o tome pre nekoliko godina", kazao je Ren za "Blic".
Prethodno su iz EU stigle čestitke predsednika Evropskog saveta Hermana Van Rompeja i predsednik Komisije Žose Manuel Baroza. Oni su izrazili očekivanje da će Srbija ostati na evropskom putu i istakli da Nikolić sada snosi posebnu odgovornost obezbedi da Srbija dobije stabilne i funkcionalne institucije.

"Želimo uspeh predsedniku Nikoliću u suočavanju sa izazovima koji mu predstoje i u odgovoru na ogromna očekivanja srpskog naroda u vezi sa privrednim rastom i prosperitetom", kaže se u zajedničkom saopštenju dvojice visokih predstavnika EU.

Osim iz Brisela čestitke su stigle i iz Moskve - od predsednik Rusije Vladimira Putina koji je čestitao Nikoliću izbor za predsednika i podsetio na prijateljstvo i uzajamno korisne odnose saradnje dve zemlje.

Putin je izrazio uverenje da će saradnja na realizaciji postojećih sporazuma, uključujući investicione projekte, biti nastavljena, što će, kako je dodao, ojačati i koordinaciju nastupa u medjunarodnoj areni na dobrobit obe zemlje a u interesu evropske stabilnosti i bezbednosti.

Iz Rima je čestitku poslao predsednik Italije Đorđo Napolitano.

"Iskreno se nadam da će Srbija pod vašim vodjstvom nastaviti putem evropskih integracija i regionalne saradnje", rekao je Napolitano. On je podsetio da su Italija i Srbija "povezane tradicionalnim i istorijskim prijateljstvom i gustom mrezom bilateralnih odnosa i industrijske saradnje", a da je davanje statusa kandidata Srbiji najavilo njenu budućnost u EU.
Beèka štampa
Iz nekih zemalja za sada su stigli samo zvanični komentari u kojima se takodje ističe želja da Srbija nastavi s približavanjem EU, reformama i pomirenjem u regionu.

Austrijski vicekancelar i šef diplomatije Mihael Špindeleger očekuje od novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića da nastavi sa započetim putem približavanja zemlje Evropskoj uniji.

"On sada ima šansu da dokaže svoje opredeljenje prema evropskoj Srbiji", poručio je Špindeleger.

Špindeleger je kazao da gradjani Srbije žele viši životni standard, mir i stabilnost za svoju zemlju i region a te ciljeve je moguće dostići samo kroz evropsku integraciju.

Francuska je danas takodje izrazila očekivanje da će novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić nastaviti sa sprovodjenjem unutrašnjih reformi na putu zemlje ka Evropskoj uniji.

"Očekujemo da novi srpski predsednik, i vlada koju će formirati, nastave putem približavanja Srbije EU", izjavio je portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova Bernar Valero.

"To znači nastavak unutrašnjih reformi, kao što je dijalog sa Kosovom", objasnio je Valero na konferenciji za novinare.

On je dodao da zvanični Pariz očekuje da Srbija nastavi i sa procesom pomirenja sa svojim susedima.

Predsednik socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda ocenio je da je izborna pobeda Nikolića "težak udarac evropskoj politici na Balkanu i regionalnoj stabilnosti" i pozvao EU da ostane na započetom kursu integracije regiona.

Na novom predsedniku Srbije je, prema rečima Svobode, da svoje proevrospke izjave pretoči u delo, ali "njegova nacionalistička retorika i stav prema Kosovu do sada nisu ukazivali na evropski put".

Nikolić zbog toga sada treba da promeni kurs kako ne bi ometao put Srbije u EU, naglasio je on. Čestitke stižu i iz regiona - od predsednika Hrvatske Ive Josipovića, Crne Gore Filipa Vujanovića, Slovenije Danila Tirka, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Čestiku je poslala i predsednica Kosova Atifeta Jahjaga koja je pozvala Tomislava Nikolića da "nađe hrabrosti i preduzme korake na uspostavljanju dobrih i miroljubivih odnosa sa Kosovom".

Hrvatski premijer Zoran Milanović izrazio je očekivanje da će Srbija i Hrvatska nastaviti da grade dobrosusedske odnose.

"To je volja birača Srbije, mi je poštujemo i verujemo da ćemo imati kvalitetne odnose", rekao je za Milanović.

Milanović, koji je socijademokrata, primetio je da je Nikolićeva politička opcija "formalno, stratifikacijski gledano u Evropi, nama malo udaljenija, ali to su susedi".On je podsetio da je i u Mađarskoj na vlasti desnica, s kojom Hrvatska ima dobre odnose.

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić je istakao da su izbori u Srbiji, kako parlamentarni, tako i predsednički, unutrašnja stvar Srbije, a njihovi su rezultati izraz opredeljenja većine gradjana te susedne države.

Među zvaničnicima koji su Nikoliću čestitali pobedu su i lider najuticajnije opozicione Slobodarske partije u Austriji, Hajnc-Kristijan Štrahe i šef delegacije te partije u Evropskom parlamentu Andreas Melcer, bivši predsednik RS Dragan Čavić, kao i lideri crnogorske opozicije Srdjan Milić i Andrija Mandić i zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić.

Čestitkama se pridružila i Srpska radikalna stranka RS.

Premijer Slovenije Janez Janša izjavio je da ne očekuje nikakve značajne promene u srpskoj spoljnoj politici nakon pobede Tomislava Nikolića na jučerašnjim predsedničkim izborima, javila je slovenačka agencija STA. Prema Janši, Evropska unija ostaje realna opcija za Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana, rekao je on u Čikagu gde učestvuje na samitu NATO.

"Veoma smo zadovoljni što smo čuli proevropsku izjavu novog srpskog predsednika, Nikolića, i nema razloga da ne verujemo u njegove reči", kazao je Janša.

Janša je kazao da izbor Nikolića nije prošao neocenjen među evropskim članovima NATO i, mada neočekivan, ne znači nikakvu značajnu promenu u odnosima između Evropske unije i Srbije.

"Možda je ishod jučerašnjih izbora značajniji u smislu promena u srpskoj unutrašnjoj politici. U pogledu proevropske orijentacije Srbije, ne očekuju se nikakve ozbiljne promene, možda će samo neki koraci čak doći brže", dodao je Janša.

Predsedavajući Veća ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da poštuje demokratsku volju naroda Srbije koji je u većini glasao za Tomislava Nikolića. Bevanda je za televiziju Federacije BiH (FTV) večeras rekao da želi da Srbija i BiH nastave na izgradnji dobrosusedskih odnosa.

"Ja se nadam da će vlada Srbije nastaviti ono što smo započeli, a to je da rešavamo pitanja granica i ekonomska pitanja. Treba da se zajednički fokusiramo na konkretne problem", rekao je Bevanda. On je dodao da BiH i Srbija treba da budu ravnopravni partneri i da zajednički konstruktivno deluju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: