Brisel uzdržan na izbor Nikolića

Osim formalne čestitke Tomislavu Nikoliću, evropski zvaničnici su sa vidnom uzdržanosću komentarisali promenu na čelu Srbije.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.05.2012.

15:08

Default images

Portparol Evropske komisije Alehandro Munjoz nije na današnjoj konferenciji za štampu odgovorio gotovo ni na jedno od desetak pitanja o budućim odnosima EU i Srbije.

On je umesto odgovora svaki put citirao saopštenje koje su tokom prepodneva izdali predsednik Saveta, Herman Van Rompej i predsednik Komisije žose Manuel Barozo.

Dvojica predsednika su u jutrošnjem saopštenju čestitali Nikoliću izbornu pobedu, pozvali na nastavak reformi i dijaloga sa Prištinom i ujedno ga upozorili da budući izazovi zahtevaju od njega "visok stepen državničke svesti".

"Neću izaći iz okvira saopštenja", rekao je Munjoz kada su ga novinari zamolili da prestane da citira saopštenje koje su svi već emitovali.

Na pitanje zašto šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton nije čestitala Nikoliću, Munjoz je odgovorio da Van Rompejevo i Barozovo saopštenje već sadrži stav cele Komisije i Saveta.

On takodje nije želeo da pojasni kako se dogodilo da su Van Rompej i Barozo juče Nikoliću saopštenjem čestitali pobedu tri sata pre zatvaranja biračkih mesta, a ubrzo zatim povukli to saopštenje i ponovo ga emitovali tek danas.

"To je bila tehnička greška koju smo odmah ispravili", rekao je Munjoz.

Diplomatski izvori u Briselu rekli su Tanjugu da u EU još uvek procenjuju kako će se Nikolićeva pobeda odraziti na buduće odnose Beograda i Brisela.

"Mi se, naravno, nadamo da ćemo imati dobru saradnju sa Nikolićem, ali ako to ne bude bilo moguće prebacićemo težiste buduće saradnje na novu srpsku Vladu", rekao je Tanjugu službenik Komisije koji je želeo da ostane anoniman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: