Do 17 glasalo 44,1 odsto

Centar za slobodne izbore i demokratiju saopštio je da je do 17 sati na izbore izašlo 44,1 odsto upisanih birača u Srbiji.

Info

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 06.05.2012.

10:18

Default images

Na konferenciji za novinare u Tanjugovom pres klubu, programski direktor CeSID-a Marko Blagojević rekao je to za četiri procenta manje nego u prvom krugu predsedničkih izbora 2008.

Posmatrači CeSID-a, koji su prisutni na oko hiljadu biračkih mesta najnižu izalaznost do 17 časova zabeležili su u Beogradu - 40,5 odsto, a najviše u centralnoj Srbiji 46 odsto, dok je u Vojvodini na birališta do 17 sati izašlo 43,2 odsto glasača.

Blagojević je istakao da "nema dramatičnih odstupanja" u izlaznosti u poreenju sa prethodnim izborima. On je naveo i da su se građani žalili da dobijaju od stranaka poruke na mobilne telefone, kao i flajere u poštanske sandučiće, ali, prema njegovim rečima, to nije kršenje predizborne ćutnje, sve dok tih flajera nema u prečniku od 50 metara od biračkih mesta.

Prema njegovim rečima, građani ne bi trebalo da se brinu da li će zbog gužvi na biračkim mestima biti u prilici da glasaju jer im to mora biti omogućeno ukoliko se u 20 sati nadju u redu na biračkom mestu.

CeSID će sa sledećim informacijama o izlaznosti i toku izbornog postupka obratiti u i 19.55 časova, prve preliminarne rezultate opštih izbora saopštiće oko 21.30 časova, a završnu konferenciju za novinare održaće sutra u pres-klubu Tanjuga u 10 časova.

Do 14 sati glasalo 32,1 posto

Centar za slobodne izbore i demokratiju saopštio je da je do 14 sati na izbore izašlo 32,1 odsto upisanih birača u Srbiji.

Prema podacima CeSID-a na izbore su u najvećem procentu izašli građani centralne Srbije njih 33,8 odsto, dok je u Vojvodini na izbore za sedam sati izbora izašlo 31 odsto. U Beogradu je na izbore izašlo 29, 4 odsto upisanih u biračke spiskove.

Do 9 sati na izašlo 6,6 odsto

U Srbije je u prva dva sata izbora izašlo 6,6 odsto upisanih birača, saopštio je Centar za slobodne izbore i demokratiju.Prema procenama CeSiD-a najveći procenat je izašlih je u Vojvodini gde je do 9 sati glasalo 7 odsto upisanih. U centralnoj Srbiji glasalo je 6,8 odsto dok je u Beogradu u prva dva sata izašlo 5,5 odsto upisanih birača. CeSiD nema procenu izlaznosti za teritoriju Kosova.Izvršni direktor CeSiD-a Marko Blagojević rekao je da su pojedina biračka mesta na Kosovu otvorena sa zakašnjenjem zbog kašnjenja zvaničnika OEBS.

Blagojević je dodao da će večernje procene rezultata o ispehu partija i kandidata na izborima biti "uslovna" zbog toga što se glasovi sa Kosova neće brojati na samom Kosovu već u Vranju i Raškoj.

Programski direktor CeSID-a Marko Blagojević izjavio je da je na prošlim parlamentarnim izborima 2008. godine odziv bio 6,1 odsto, na predsedničkim izborima 2008. godine pet odsto, a na parlamentarnim izborima 2007. godine 4,6 odsto.

Posmatrači CeSID-a, koji su prisutni na hiljadu biračkih mesta, merili su i izlaznost po regionima, i u Beogradu je do devet časova zabeležena najniža izlaznost od 5,5 odsto, dok je u centralnoj Srbiji glasalo 6,8 odsto upisanih birača, a u Vojvodini sedam odsto.

CeSID nema informacije o izlaznosti sa Kosova i Metohije, budući da njegovim posmatračima OEBS nije omogućio prisustvo na biračkim mestama.

Blagojević je kazao da je u prva dva sata izbornog postupka zabeleženo desetak nepravilnosti, a uglavnom je reč o kašnjenju u otvaranju biračkih mesta, ali nijedna od primećenih nepravilnosti ne dovodi u pitanje regularnosti izbora.

CeSID će prve preliminarne rezultate opštih izbora saopštiti oko 21.30 časova, a završnu konferenciju za novinare, sa potpunijim podačima koji uključuju i Kosovo, održaće sutra.

Blagojević je rekao da će zbog specifičnog glasanja na KiM i izveštavanje CeSID-a biti takvo.

"Naša večerašnja procena, buće uslovna procena, bez glasova na KiM koji će se po zatvaranju biračkih mesta transporatovati u centre u Vranju i Raškoj gde će biti brojani", objasnio je Blagojević.

On je kazao da je misija OEBS na Kosovu, protivno sopstvenim standardima, onemogućila nezavisnim posmatračima da neometano posmatraju izbore i da je CeSID-u ponudila da pošalje svoje posmatrače na biračka mesta uz ograničeno zadržavanje od 30 minuta.

"To je jedini način da CeSID bude danas na Kosovu, a to je suprotno svim standardima. Mi ćemo, međutim, to pravo isktoristiti, jer smo smatrali da je bolje da vidimo barem nešto, odnosno da li bar biračka mesta izgledaju kako treba", objasnio je Blagojević.

On je ukazao i da birači koji nisu na kućnu adresu dobili obaveštenje o glasanju, nezavisno od tog propusta, mogu da iskoriste svoje glasačko pravo tako što će otići na biračko mesto kome pripadaju, ili, ukoliko ne znaju gde je to mesto, poslati sms poruku sa tekstom "izbori (razmak) matični broj", na broj 2202.

Programski dirktor CeSID-a je dodao da građani koji su sprečeni da dođu na biračko mesto zbog bolesti ili nekog drugog opravdanog razloga, do 11 sati imaju pravo da obaveste birački odbor, koji je dužan da im na kućnu adresu pošalje delegaciju i omogući glasanje.

CeSID će se sa novim informacijama o izlaznosti i o toku izbornog postupka obratiti u 15 sati, a zatim i u 18 i 20 časova.CeSiD je saopštio i da je izlaznost u prva dva sata na ovim izborima veća nego na prethodnim.

Na prethodnim parlamentarnim izborima,2008. godine do 9 sati glasalo je 6,1 odsto upisanih birača, dok je godinu dana ranije glasalo samo 4,6 odsto.

Na predsedničkim izborima u januaru 2008. godine u prva dva sata izbornog dana glasalo je 5 posto upisanih.

Više fotografija sa biračkih mesta pogledajte u našoj Galeriji Izbori 2012

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: