70% građana protiv ulaska u NATO

Građani Srbije spremniji su da u većem broju kažu "da" EU, ali u još većem "ne" NATO savezu, pokazuje istraživanje B92 i "Ipsos stratedžik marketinga".

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2012.

19:26

Default images

Polovina građana Srbije spremna je da na referendumu o ulasku u EU kaže "da". Međutim, na pitanje da li podržavaju pristup Srbije NATO paktu, ubedljiv odgovor bi bio, očekivano, "ne".

Protiv ulaska Srbije u NATO izjasnilo se 70 odsto građana. Apsolutna većina jeste protiv, ali ne u procentu koji na referendumu očekuju protivnici ulaska u takvu vrstu saveza. Iz DSS-a ili SNS-a često se može čuti da bi rezultat referenduma bio 90 odsto ljudi koji bi rekli ne.

Da je referendum održan u nedelji u kojoj je obavljeno istraživanje, svaki deseti građanin Srbije odgovorio bi potvrdno. Na referendumu ne bi glasalo nešto više od 15 posto, dok 3,5 procenta odbija ili ne zna odgovor.
Foto: B92
Poverenje u NATO ima manje od pet posto građana. To je, kako pokazuje istraživanje, duplo manje građana u odnosu na broj onih koji su za ulazak u taj savez.

Kada je u pitanju odnos stavova političkih partija i njihovih birača o ulasku u NATO nema većih iskakanja.
Foto: B92
Najveća podrška dolazi iz biračkog tela Liberalnodemokratske partije. Skoro prepolovljena je podrška glasača demokrata, dok su sve ostale stranke daleko s nižom podrškom, ispod pet posto.

Za ulazak u NATO glasalo bi 30 odsto birača Preokreta, 17 odsto birača DS, pet odsto birača DSS i svega tri odsto birača SNS.
Foto: B92
Najubedljiviji u protivljenju savezu s Alijansom su glasači radikala, a zatim slede partije Vojislava Koštunice, Tomislava Nikolića i Ivice Dačića.

Pristupu NATO-u protivi se 98 odsto birača SRS, 95 odsto birača DSS, 85 odsto birača SNS, 52 odsto birača DS i 41 odsto birača Preokreta.
Foto: B92
Građani Srbije spremniji su da u većem broju kažu "da" EU, ali u još većem "ne" NATO savezu. Polovina građana spremna je da kaže da želi u EU, a 70 posto istovremeno kaže nećemo u NATO.

Istraživanje, koje su sproveli B92 i agencija "Ipsos Stratedžik marketing", sprovedeno je na uzorku od 1.003 ispitanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: