"Našli smo sistem rešenja problema"

Predsednički kandidat koalicije "Izbor za bolji život" i lider Demokratske stranke Boris Tadić ocenio je da bez mira i stabilne politike, nema ni investicija.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2012.

20:27

Default images

"Niko ne želi da investira na nemirno, trusno tlo. Pacifikacija odnosa u Srbiji je od velikog značaja", rekao je Tadić gostujući u dnevniku "Prve" televizije i dodao da Srbija čak pomaže komšiluku da reši konflikte prošlosti.

Srbija je, naveo je on, zemlja sa nižim nivoom konflikta nego što je bila pre četiri godine.

"Mi danas izbornu kampanju vodimo u jednoj mnogo boljoj atmosferi. S druge strane, Srbija je postala nezaobilazan činilac mira i mirovne politike u regionu. Svakako je u budućnosti nemoguće zamisliti regionalnu politiku bez Srbije kao glavnog činioca te politike", podvukao je Tadić.

Drugi razlog za investicije je industrijsko iskustvo, smatra on, dodajući da je Srbija održala tradiciju automobilske i avio industrije. Prema njegovim rečima, potrebno je da Srbija sada napravi iskorak u metalskom kompleksu, i nađe partnera za železaru u Smederevu.

Tadić je podsetio da je država sačuvala potencijale državnim vlasništvom, ali da nije ideja da država upravlja svim sektorima, već da se pronađu pouzdani partneri u budućnosti.

"Verujem da je došlo vreme da pronađemo jednog značajnog investitora u oblasti elektronske i telekomunikacione industrij, kako bismo vratili staru slavu i potencijale u toj oblasti, bez koje nema ni napretka", poručio je on.

Lider DS je naglasio da svi investitori sagledavaju obrazovni potencijal našeg stanovništva i oni koji dolaze iz sveta su zadovoljni.

"Ne smemo nikako ovog trenutka zastati sa razvojem obrazovanja, obrazovnim reformama, jer sve zemlje koje investiraju u obrazovanje lakše izlaze iz krize i pronalaze nove strateške investitore. Komponenta znanja u proizvodu je ključna za efekat korisnog dejstva i povećanja zarade", naglasio je Tadić, dodajući da ćemo bez komponente znanja uvek zarađivati manje.

On je istakao da primer Fijata najbolje svedoči koliko je komplikovan i ozbiljan proces dovođenja ozbiljnih koncerna, te preneo da je su čelnici najavili proizvodnju od 200.000 automobila, iako smo računali sa manjim brojem.

To, kako je naglasio, menja lice izvoza Srbije, a sličan potez očekuje i u vezi investicije Danijeli.

Dovođenje investitora je rezultatiralo otvaranjem 200.000 novih radnih mesta, koje je nažalost pratio gubitak 400.000 radnih mesta usled krize, što je veliki problem sa kojim se suočavamo danas, kazao je Tadić.

On je ukazao na uspeh dosadašnjih vlasti u izgradnji infrastrukture, podsetivši da su napravljena tri mosta, završeno 180 kilometara autoputa i da narednih dana počinje dalja izgradnja autoputne mreže.

Najveći problem je nezaposlenost i EU danas ima jednu projekciju, kako je dodao, da do 2020. kreira 17 miliona radnih mesta.

"Srbija će biti članica EU, u to sam uveren. Moramo biti deo tog projekta, jer samo na taj način ćemo ubrzo smanjivati broj nezaposlenih", poručio je Tadić, dodajući da je dosadašnja vlast našla sistem za rešenja problema koji tište građane, i da bi bilo veoma opasno ako bismo sada menjali taj sistem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: