Nisam ni Mesi, ni mesija

Već u januaru na osnovu statutarnih ovlašćenja i odluke Glavnog odbora PUPS, prvo ću razgovarati sa našim sadašnjim koalicionim partnerima, a zatim i sa ostalim političkim partijama - gde za to bude interesa, kaže u intervjuu za Danas Jovan Krkobabić.

Info

Izvor: Mirjana R. Milenkoviæ

Utorak, 27.12.2011.

01:34

Default images

Uslovi za saradnju ili eventualnu koaliciju proizilaze iz našeg programa, koji je osnovna pretpostavka za uspešnu saradnju - najavljuje u razgovoru za Danas dr Jovan Krkobabić, lider Partije ujedinjenih penzionera i potpredsednik Vlade Srbije, ne isključujući ponovo koaliciju sa SPS i Jedinstvenom Srbijom, ali uz postojanje preciznog dogovora. On, međutim, ne objašnjava šta bi taj dogovor tačno podrazumevao.

Imate li primedbi na odnose sa Dačićem i Palmom i koliko je tačno da se SPS prema PUPS-u nije ponašao fer na lokalnom nivou?

- Nikada ne gledam preko sopstvenog ramena. Ono što je prošlo služi mi samo kao iskustvo da pogledam napred i precizno utvrdim putanju prema određenom cilju.

Dragan Marković Palma je sebe i Dačića uporedio sa Mesijem i Ćavijem, ali za vas nije našao poređenje među fudbalerima?

- Ja nisam ni Mesi ni mesija, a i bez Mesija i Ćavija fudbal će se i dalje igrati. Političke igre, s druge strane, ipak su nešto složenije od fudbala. A što se tiče izražene želje da naša koalicija SPS-JS-PUPS produži i u sledećem mandatu, to je svakako moguće pod pretpostavkom da se o tome postigne precizan dogovor, što je inače nužno za svaku ozbiljnu saradnju.

Da li su vam partneri zamerili što razgovarate i s naprednjacima?

- Ne vidim ni jedan razlog, pa čak ni pravo da ikome od političkih lidera zamerim zbog razgovora sa nekim drugim, bez obzira na uvek agilne „higijeničare“ i „higijeničarke“ ovdašnje političke scene koji u tome - vitlajući prljavom metlom oko sebe - vide subverzivnu aktivnost. Naprotiv, razgovor smatram pozitivnim korakom i značajnim uslovom za iznalaženje najboljih rešenja. Zato i ne obraćam pažnju na to da li mi to neko zamera. Naprotiv, siguran sam da im je to slabost. U kalkulacijama ko će s kim, do sada niko nije spominjao mogućnost direktne koalicije PUPS i DS?

- Demokratska stranka je vodeća stranka u političkom životu Srbije. Bilo bi apsurdno kada ne bismo razgovarali s njima, posebno što imamo u vidu činjenicu da smo mi već u koaliciji. Na dosadašnju saradnju sa DS nemam nikakvih zamerki. Naprotiv, smatram da je vrlo uspešna.

Kažete da možete sa svima. Da li to znači da ste spremni da razgovarate i s Dinkićevim URS i Jovanovićevim LDP?

- Na političkoj sceni, PUPS nema neprijatelja. Moguće je, ali i poželjno razgovarati sa svima koji to žele, a saradnja će zavisiti od podudarnosti programa i interesa koje zastupa svako od nas. Tamo gde su vidljive razlike u našim programskim i idejnim opredeljenjima, nema potrebe za razgovorima.

Ima li istine da sa Dinkićem čak i ne razgovarate, jer PUPS nije podržao neke njegove zakonske predloge?

- Ne postoji nijedan lider bilo koje partije u ovoj zemlji s kojim ne razgovaram. Da li mi je neko nešto od pojedinih lidera zamerio u ovom periodu, to ne znam, ali svako ima pravo na svoj legitiman stav. Prema tome, nikome se ne može nametati tuđe rešenje.

Stiče se utisak da bi vaši članovi najviše voleli da samostalno izađete na izbore. Šta kažu istraživanja, prelazite li cenzus?

- Istraživanja javnog mnjenja ne plaćamo. Ona koja su finansirale neke političke partije po prirodi stvari daju nalickanu sliku naručioca, kao da je prošla kroz „fotošop“. Jer, ko plaća taj i koristi. Ocenu snage PUPS svakodnevno proveravamo kroz rad na terenu i organizovanje brojnih skupova na kojima učestvuju isključivo članovi PUPS i to iz mesta gde se skup održava. Rezultati koje smo postigli, posećenost, broj učesnika na njima, daju nam za pravo da ocenimo da je naša partija na političkoj sceni prepoznata kao odgovorna i državotvorna partija koja se bori za ostvarivanje socijalne pravde za sve građane, a posebno za socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Sve to daje nam za pravo da ne razmišljamo o cenzusu, nego o visokom rezultatu koji ćemo postići na narednim izborima.

Kako Vlada Srbije uopšte funkcioniše kada je većina stranaka, odnosno njihovih lidera, u svađi?

- Animoziteta nemam ni prema kome, a nisam primetio da je na sednicama vlade bilo ikakvih svađa. To što nekada ima različitih stavova, mišljenja i predloga, to je potpuno prirodno za misleće ljude. To se vidi iz toga da su odluke u Vladi donesene bez jednog glasa protiv.

Ipak, u Vladi nema jedinstva ni oko Kosova?

- Na sednici Vlade Srbije, kada se vodila diskusija o Kosovu, nije bilo suprotnih stavova u odnosu na zvaničnu politiku. A, da li neko intimno drugačije misli ili negde van Vlade neformalno izjavi, to je stvar svakog pojedinca. Što se mene tiče, Kosovo je deo Srbije i tako će i ostati.

Slabo ste se i sastajali u vladi. Većina sednica održana je telefonom?

- Sednice su bile telefonske samo izuzetno, sa malim brojem tačaka i nikada one s najkardinalnijim pitanjima.

Smatrate li da ste ispunili obećanja data penzionerima?

- Sva obećanja koja smo naznačili u našem predizbornom programu smo ostvarili - pa čak i više od toga. Primera radi - penzije smo povećali bez obzira na velike otpore i kritike u parlamentu, tačno onako kako smo predvideli. One se isplaćuju redovno i bez ikakvog zaostatka tako da to više nije vest dana. I, što je najvažnije, one se povećavaju redovno u istom procentu kao i plate u državnom sektoru, čime smo obezbedili potpunu ravnopravnost sa drugim kategorijama građana. Prvi put od kada se penzije isplaćuju u Srbiji one su ove godine povećane tri puta. Prošle godine je isplaćena jednokratna pomoć od 5.000 dinara svim penzionerima u Srbiji s penzijom ispod 30.000 dinara. Sve te činjenice pokazuju da je PUPS stvarni zaštitnik najugroženijh slojeva društva i to su razlozi zbog kojih će građani masovno glasati za našu partiju. Jesmo li udarili u zid sa politikom "i Evropa i Kosovo"? Treba li neko da snosi krivicu zbog kraha ove politike i odluke 9. decembra?

- Srbija je ispunila sve uslove koji su od nje traženi za ulazak u EU, pa čak i više od toga. Da li će dobiti kandidaturu i poziv za pregovore, to više ne zavisi od Srbije. Ta stvaráje u rukama EU i, možda još preciznije, zavisi od Nemačke. Znači, Srbija je ispunila sve, osim ako se od nje traži da se odrekne sama sebe. Stari smo evropski narod, a Srbija stara evropska država. Drugim rečima, Srbija je u Evropi bila, jeste i ostaće. Treba primetiti da EU neće nikada postati zajednica ujedinjenih evropskih naroda ako u njoj nije i Srbija. Jer, celine nema ako je makar i malo okrnjena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: