Srbija u 5 000 depeša na Vikiliksu

Internet sajt "Vikiliks" saopštio je da je objavio svih 251.287 američkih diplomatskih depeša do kojih je došao. Srbija se pominje u gotovo 5 000 dokumenata.

Izvor: Tanjug, NoviMagazin.rs

Petak, 02.09.2011.

15:23

Default images

Prema saopštenju Vikiliksa preko "Tvitera", za preuzimanje dokumenata nije potrebna šifra, već se mogu pretražiti uz pomoć ključnih reči.

Srbija se pominje u 4.924 depeše, a najsvežija je iz februara 2010. godine, piše u "Novom magazinu".

Neobrađene depeše sadrže imena osoba koje su imale poverljive razgovore sa američkim diplomatama, što bi moglo da ugrozi bezbednost ovih izvora, prenosi francuska agencija.

"Vikiliks" je prošle nedelje razbesneo Vašington objavljivanjem 134.000 depeša u kojima su navedena mnoga imena doušnika i ostalih koji su razgovarali sa američkim diplomatama.

Stejt department je reagovao upozorenjem "Vikiliksu" da bi objavljivanje neredigovanih depeša moglo da ugrozi mnoge živote i dovede u pitanje bezbednost države, ali se "Vikiliks", kako navodi AFP, oglušio na ovaj apel.

Medijski partneri "Vikiliksa" kritikovali su danas odluku da se objave neobrađeni materijali, objašnjavajući da je to samostalna odluka vlasnika tog internet sajta Džulijana Asanža.

"Osuđujemo odluku 'Vikiliksa' da objavi neobrađene depeše Stejt departmenta, koje mogu dovesti u opasnost izvore”, navodi se u današnjem zajedničkom saopštenju "Gardijana", "Njujork tajmsa", "Špigla" i "Paisa".

Agencija AFP nije uspela da dobije komentar od predstavnika "Vikiliksa".

"Vikiliks" je juče saopštio da je njegova velika arhiva američkih diplomatskih depeša obelodanjena objavljivanjem lozinki, za šta je optužio nekadašnjeg partnera, britanski dnevnik "Gardijan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: