HARDWARE: Konačno monitor na koji staje TOG II*

Ako ste ikada poželeli monitor koji daje veću širinu, toliko da stane jedno od najdužih vozila u World of Tanks možda treba razmisliti od monitoru drugačijeg formata kao što je Asus PG348Q. Monitori s odnosom strana od 21:9 nisu novina ali se za sada i dalje vrlo retko sreću u gaming segmentu.

Izvor: Klanrur.rs, Miloš Hetleroviæ

Ponedeljak, 05.12.2016.

09:20

HARDWARE: Konačno monitor na koji staje TOG II*
Foto: Klanrur.rs

Poveća kutija!

Monitor dolazi u zaista velikoj kutiji što me je zaista zaintrigiralo jer sam očekivao nešto malo veće od kutije standardnog 32“ televizora, ali ovo pakovanje je skoro tri puta veće, pre svega po dubini. Prilikom otvaranja prvo što sam ugledao je bio donji deo postolja, tronožac, koji je izuzetno masivan i stabilan. Na njega se kači vertikalni deo koji obezbeđuje okretanje ekrana u stranu, tilt, i podešavanje po visini, izvanredan mehanizam. Na kraju ostalo je da izvadim sam ekran – u pitanju je zakrivljeni 34“ model sa odnosom strana 21:9. U praksi to izgleda kao da ste uzeli na primer dva standardna 16:9 24“ monitora i stavili jedan pored drugog. A onda ih malo savili! Što je najbolje sam ekran se kači na postolje samo jednim klikom, a isto tako se i oslobađa, pri čemu stoji apsolutno savršeno stabilno. Ne znam ko je smislio ovakav sistem ali mu zaista svaka čast. Tu je i sistem za sakrivanje kablova, pa bez obzira što monitor možete povezati preko HDMI ili Display-port konekcije, dodati na njega još 4 USB 3.0 uređaja ili priključiti slušalice, uz naravno obavezni konektor za napajanje, sve to neće napraviti nered na stolu. Pritom je i napajanje izmešteno iz samog ekrana pa dobijate ispravljač nalik onima za laptop koji možete negde lepo sakriti.
Foto: Klanrur.rs
Dizajn monitora je jako dobar, iako se mora priznati da baš vuče na gejmerski stil pa se verovatno ne bi baš dobro uklopio u neku poslovnu sredinu ali mu to nije ni namena. Posebno pozdravljam činjenicu da osim sa donje strane apsolutno ne postoji ivica ekrana što daje odličan utisak. U teoriji to znači i da biste mogli da povežete dva ili više ovakva monitora jedan do drugog, ali tu već ulazimo u domen naučne fantastike. Kada upalite uređaj on kreće da na površinu stola projektuje Republic of Gamers logo, što daje fenomenalan utisak, a logo čak možete i prilagoditi preko softvera. Ipak kada ga upalite verovatno nećete više obraćati pažnju na ove kozmetičke detalje.
Foto: Klanrur.rs
Kako izgleda igranje na ultra-wide monitoru?

Kada sednete ispred ovog monitora prvo što dobijete kao utisak jeste da vas ekran nekako okružuje, što je zaista zabavno jer imate veći doživljaj dešavanja na njemu. Drugo što treba imati u vidu jeste zaista ogromna rezolucija monitora – sa 3440x1440 piksela to je kao da imate monitor rezolucije 2560x1400 (što je već neki standard na 27“ monitorima) i da na njega dodate još otprilike trećinu prostora sa strane. Ovo u početku može predstavljati mali problem za navikavanje jer počnete da čitate forume na webu kao da gledate teniski meč, ali onda shvatite da je vrlo logično da stavite dva browsera jedan pored drugog i da radite paralelno s dovoljnom rezolucijom za oba. Produktivnost odmah raste, praktično kao da imate dva monitora.
Foto: Klanrur.rs
Ipak nas su igre najviše zanimale – dobijate dodatnog prostora sa strane što se itekako oseti u pucačinama iz prvog i iz trećeg lica, prosto vidite više. Treba naglasiti i da neke igre nismo uspeli da pokrenemo u ovom režimu pa smo imali smešne black barove sa strane, ali verujem da će se to u skorijoj budućnosti promeniti i da će svi naslovi podržavati i ovakav format. Još jedna interesantna primena je kada smo uzeli da igramo Rocket League i namestili horizontalni split screen, svaki od igrača je praktično za sebe imao po jedan 4:3 monitor što je i više nego dovoljno za udobno igranje. Druga stvar koji treba naglasiti jeste da je rezolucija sama po sebi dosta velika, što zahteva da imate i moćan računar koji će pokretati te igre. Mi smo testirali na konfiguraciji sa i7 procesorom i Nvidia GTX 970 grafičkom karticom i manje zahtevne igre poput CS:GO ili World of Tanks su radile sasvim dobro. Ali kada smo pokrenuli nešto zahtevnije poput Witchera 3 to je zahtevalo obaranje detalja da bi broj frejmova bio iole pristojan u ovoj rezoluciji koja ima 2,5 puta više piksela od standardne Full HD. Međutim kada krenete da se igrate na ovom monitoru bez problema zaboravite na celokupan svet oko sebe, iskustvo je prosto nadrealno.
Foto: Klanrur.rs
Dobrom iskustvu doprinose i tehnologije koje su ugrađene u njega pre svega brzina osvežavanja. Monitor standardno radi u 60Hz, ali postoji posebno dugme za overclock kada se refresh podiže na 100Hz. Logika ljudi iz Asusa jeste da je sasvim dovoljno 60Hz kada igrate neke strategije ili sporije igre, a da u brži mod ubacite samo kada su u pitanju neke akcione igre. Ako se neko zapitao zašto nisu napravili monitor sa osvežavanjem od 144Hz za to postoji jednostavno objašnjenje: trenutni Display-port standard konekcije ne podržava tako veliki refresh rate u kombinaciji sa ovako velikom rezolucijom, dakle mora na tako nešto još da se sačeka. Bitna stavka je i da monitor poseduje G-Sync tehnologiju tako da neće dolaziti do takozvanog screen tearinga, pojave da se neki frejmovi prosto lome jer nije usklađeno osvežavanje monitora sa frejmovima koje izbacuje grafička kartica. Ovako Nvidia grafička kartica koja je neophodna da bi ovo radilo tačno sinhronizuje svaki frejm sa osvežavanjem monitora pre nego što se slika pojavi na ekranu.
Foto: Klanrur.rs
Monitor poseduje i nekoliko posebnih Asus tehnologija koje poboljšavaju kvalitet slikekao što je GameVisual, ali i neke kao što je Ultra-Low Blue Light koja štiti vaše oči od štetnog plavog svetla. Svim ovim opcijama se prilazi kroz meni koji se kontroliše vrlo zabavnim malim džojstikom sa zadnje strane ekrana.

I na kraju da li se sve to isplati?

Cena ovog modela ugrubo iznosi oko 1.300 stranih novčanih jedinica, što nije nimalo malo, ali se uvek mora imati u vidu šta se za to dobija. Ovo zaista jeste jedan izuzetan monitor, usudio bih se da kažem među najboljima koje sam ikada video, i to namenjen pre svega gejmingu ali se sasvim korektno može koristiti i za bilo koje druge, čak i profesionalne namene. Nama samo ostaje žal što je ovako koncipiran vrlo nedostižan san za većinu nas, ali i nada da će tehnologija vremenom pojeftiniti i da će veći broj gejmera moći da uživa u blagodetima ovakvog ekrana. I dok su neki saradnici pretili da će se vezati lancima za njega kako se ne bi mogao izneti iz kancelarije mi ostali smo ga pakovali nazad u ogromnu kutiju, a tu i tamo se mogao čuti pokoji prigušeni jecaj prilikom rastanka...

Izvor: KlanRUR.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: