Vašington: Snimci razgovora generala ključan Pauelov dokaz

Izvor: B92

Utorak, 04.02.2003.

08:36

Default images

U sredu će biti održana vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, zakazana na zahtev SAD, na kojoj će državni sekretar SAD Kolin Pauel predstaviti dokaze o "drastičnom" iračkom kršenju rezolucije 1441. Iz Stejt departmenta signalizirano je tim povodom da će kompromitujući snimci telefonskih, radio i neposrednih komunikacija iračkih generala i državnih funkcionera predstavljati, po svemu sudeći, glavni argument u najavljenom Pauelovom jednočasovnom istupanju pred SB UN, koje se u Vašingtonu uzima kao signal za početak odbrojavanja uoči starta nove "pustinjske oluje" na Srednjem istoku. Prvi put u istoriji Amerikanci će na jednoj otvorenoj međunarodnoj tribini, u direktnom TV-prenosu sednice Saveta bezbednosti, predstaviti originalne snimke elektronskog prisluškivanja iz kategorije "super poverljivih" materijala nacionalnih vojnih i civilnih obaveštajnih agencija. Prema izvoru "Vašington tajmsa", Savet bezbednosti čuće u sredu, pored ostalog, i sledeće odlomke iz razgovora iračkih generala u vezi s misijom međunarodnih inspektora koji tragaju za zabranjenim naoružanjem za masovno uništenje: "...To da se skloni", "...To nikako ne treba prijavljivati", "...Ha, možeš li da zamisliš da im je to promaklo!". Prema informaciji iz Bele kuće, odobrenje za otkrivanje sadržaja i porekla najpoverljivijih obaveštajnih infomacija dao je predsednik SAD Džordž Buš. "Predstavnici administracije SAD ocenjuju da pomenut obaveštajni materijal predstavlja takav argument za misiju Pauela u SB UN da značaj iznošenja u javnost prevazilazi potencijalnu štetu koju će zbog toga pretrpeti obaveštajni izvori u Iraku", piše na tu temu list, uz informaciju da će Pauel obelodaniti "brojne satelitske snimke" i drugi dokazni materijal o iračkim pokretnim laboratorijama za istraživanje zabranjenog bio-hemijskog naoružanja i podatke o "sistematskom zastrašivanju" eksperata s kojima su u kontaktu inspektori UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: