Prelilo čašu: Ukidaju se subvencije

Ministri trgovine 21 države članice Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) složili su se da se pozabave "nefer trgovinskim praksama".

Svet

Izvor: B92

Subota, 11.11.2017.

14:57

Prelilo čašu: Ukidaju se subvencije
(Foto: Thinkstock)

Oni su hitno pozvali na ukidanje "tržišnih subvencija".

U zajedničkoj izjavi članice APEC su istakle da će raditi zajedno kako bi trgovinu učinili što inkulzivnijom, podržati mogućnosti unapređenog tržišta i rešiti nefer trgovnsku praksu, preneo je Rojters.

Oni su pozvali na hitno ukidanje subvencija koje izazivaju poremećaje na tržištu i druge vrste podrške vlada i relevantnih institucija.

Članice APEC su obećale da će podržati Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), uprkos kritici koju je izneo predsednik SAD Donald Trump na njen račun da šteti ekonomskim interesima SAD.

Na marginama samita zemlje Tranpacifičkog partnerstva (TPP) održali su konsultacije i postigle dogovor da oblikuju svoju asocijaciju bez Sjedinjenih Američkih Država, kao i da suspenduju pojedine odredbe iz originalnog sporazuma, iako još nisu postignuti aranžmani o njenoj formalizaciji.

Ministri su odbacili ključne odredbe koje su Amerikanci tražili o zaštitu intelektualne svojine.

Američki predsednik Donald Tramp ima drastično različite stavove od svog prethodnika Baraka Obame, poput trgovinske strategije "Amerika prvo" i skepticizma vezanim za klimatske promene, što je spokazao ponovo i u Danangu.

Tramp je u petak u govoru na samitu APEC poručio da neće dozvoliti da njegova država više budu iskorišćavana i da preferira bilateralne trgovinske sporazume, a da će mu "Amerika uvek biti na prvom mestu".

On je ponovio da SAD neće ulaziti u velike trgovinske sporazume, aludirajući na Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini i Sporazum o transpacifičkom partnerstvu, iz kojeg se Vašington povukao početkom ove godine.

Kineski predsednik je međutim, dobio gromoglasan aplauz kada je zatražio podršku za "multilateralni trgovinski režim" i za preduzimanje dodatnih koraka ka kreiranju zone slobodne trgovine u azijsko-pacifičkom regionu.

"Moramo nastaviti da podstičemo otvorenu ekonomiju od koje svi imaju benefita. Otvorenost donosi napredak, dok samoizolacija čini da zaostanemo za drugima. Azijsko-pacifičke ekonomije to znaju vrlo dobro iz sopstvenog razvojnog iskustva", poručio je Si.

Članovi APEC-a su Australija, Brunej, Kanada, Čile, Kina, Hong Kong, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Peru, Filipini, Rusija, Singapur, Tajvan, Tajland, SAD i Vijetnam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: