Milijarde u igri: Već 20 ugovora a tek zagrevanje

Kineske i američke firme potpisale su dvadeset komercijalnih ugovora vrednih devet milijardi dolara, prvog dana posete predsednika SAD Donalda Trampa Kini.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 09.11.2017.

08:09

Milijarde u igri: Već 20 ugovora a tek zagrevanje
Foto: Tanjug/AP, Andrew Harnik

Na ceremoniji potpisivanja kineski vicepremijer Vang Jang opisao je ove sporazume kao "zagrevanje" pred događaj u četvrtak tokom kojeg će Tramp i njegov kineski kolega Si Đinping predsedavati potpisivanju ugovora u oblasti kao što su gas i soja.

Sporazumi su potpisani u prisustvu američkog ministra trgovne Vilbura Rosa na svečanoj ceremoniji u Palati naroda na trgu Tjananmen.

"Odgovor na trgovinsku neravnotežu sa Kinom je u centru razgovora predsednika Trampa i predsednika Sija", rekao je Ros i dodao da je postizanje ravnopravnog i recipročnog tretmana firmi zajednički cilj.

Pored pitanja severnokorejskog nuklearnog programa, trgovinski odnosi su glavno pitanje o kojem Tramp želi da razgovara tokom svoje posete Kini. Tramp je tokom svoje predizborne kampanje optužio Peking da je "ukrao" milione radnih mesta u SAD.

U novim podacima kineska carina je navela da Kina ima trgovinski suficit od 223 milijardi dolara sa SAD u prvih deset meseci ove godine, što je osam odsto više nego u istom periodu 2016. godine.

U avionu kojim je Tramp doleteo u Peking jedan visoki američki zvaničnik govorio je o velikoj neujednačenosti u bilateralnim ekonomskim odnosima, izjavivši da se ne radi samo o trgovinskom deficitu već takođe o neravnopravnim propisima, kao što je transfer tehnologije koja se nameće američkim firmama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: