Erdogan ucenjuje. Blokiraću vam svu naftu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je da bi Turska mogla da blokira gasovod kojim nafta prolazi iz severnog Iraka u svet.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2017.

10:20

Erdogan ucenjuje. Blokiraću vam svu naftu
Foto: Gettyimages

Erdogan time pojačava na taj način pritisak na kurdski autonomni region zbog referenduma o nezavisnosti.

On je to rekao ubrzo nakon što je premijer Turske Binali Jildirim izjavio da bi Ankara mogla da preduzme kaznene mere zbog referenduma o nezavisnosti iračkih Kurda, prenosi Rojters.

Erdogan je rekao da je "separatistički" referendum neprihvatljiv i da će ekonomske, trgovinske i bezbednosne kontramere biti preduzete.

Na stotine hiljada barela nafte dnevno prolazi kroz gasovod u Turskoj iz severnog Iraka, ali je Erdogan rekao da je opcija ukidanja tog gasovoda "na stolu".

Kako je rekao Jildirim, konačna odluka o kaznenim merama biće doneta nakon razgovora sa centralnom vladom Iraka.

Kako je ranije preneo Rojters navode kurdske televizije, odziv glasača na referendumu u Kurdistanu bio je 78 odsto, a konačni rezultati glasanja očekuju se u roku od 72 sata, objavila je kurdska televizija.

Kako se navodi, veliki broj stanovnika Kurdistana izašao je na referendum, ignorišući pritisak Bagdada, pretnje iz Turske i Irana, kao i upozorenja međunarodne zajednice da bi glasanje moglo da izazove veći regionalni konflikt.

Prema očekivanjima, glasanje koje su organizovali kurdski lideri, moglo bi da donese veliko "da" za nezavisnost, ali nije obavezujuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: