Indiji stiže posao od nekoliko mlrd $, od Rusa

Ruski naftni gigant pod kontrolom države, Rosnjeft, saopštio je da je zaključio sporazum sa indijskom kompanijom Esar Ojl.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.08.2017.

16:12

Indiji stiže posao od nekoliko mlrd $, od Rusa
(Foto: Thinkstock)

Sporazum pojedinačno predstavlja najveće strano ulaganje u Indiji i ima strateški značaj za Rusiju.

Najavljen u oktobru 2016. godine kada su cene nafte pale, ugovor vrednuje na 12,9 milijardi dolara indijsku grupu Esar Ojl koja poseduje jednu od najsavremenijih svetskih rafinerija - Vadinar - i kontroliše više od 3.500 benzinskih stanica, prenosi agencija Frans pres.

Rosnjeft preuzima 49 odsto akcija u Esaru, dok drugoh 49 odsto kupuje konzorcijum u kojem je pored ostalih i globalni div u trgovini sirovinama - Trafigura.

Esar je u saopštenju naveo da je ovo "najveće rusko pojedinačno strano ulaganje u Indiju", a takođe i "najveća strana investicija u Indiji".

Mediji prenose da je jedan od braće osnovača kompanije, Šaši Ruija, izjavio da je "danas istorijski dan za indijsko-ruske ekonomske odnose", i da sporazum "odražava zajedničku viziju dva najdinamičnija svetska lidera".

"Zajedno sa našim partnerima nameravamo da podržimo kompaniju (Esar) kako bismo znatno poboljšali njene finansijske performanse i, u srednjem roku, usvojili strategiju njenog razvoja", naveo je u saopštenju šef Rosnjefta, Igor Sečin.

Dodao je da je "zaključivanje sporazuma izuzetno dostignuće za Rosnjeft - jer je kompanija ušla na azijsko-pacifičko brzorastuće tržište visokog potencijala".

Ovaj ugovor se smatra strateškim trijumfom Rusije, koji zemlji otvara druga tržišta dok je Kremlj, a i Rosnjeft, pod sankcijama EU i SAD zbog ukrajinske krize.

Iz Rosnjefta su poručili da će Esarova rafinerija Vadinara dozvoliti preradu sirove nafte proizvedene u Venecueli, koja se teško rafiniše, dodaje se u informaciji..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: