Putin: Bez ovoga nam nema budućnosti

Period recesije u ruskoj ekonomiji je završen i država je sada prešla na period rasta, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom "Direktne linije"

Svet

Izvor: B92

Petak, 16.06.2017.

18:38

Putin: Bez ovoga nam nema budućnosti
(Foto: Getty images)

Nekoliko indikatora, prema njegovim rečima, ukazuje na kraj recesije, a jedan od njih je rast bruto domaćeg proizvoda u tri uzastopna kvartala, prenosi ruska agencija Tas s.

"Imali smo tri uzastopna kvartala rasta BDP-a, što je skromno, ali su to ipak tri kvartala zaredom", kazao je Putin.

Istovremeno, Putin je ukazao da investicije u fiksne aktive u Rusiji rastu brže od ekonomije.

"Ekonomija je porasla po stopi od 0,7 odsto u četiri meseca 2017. godine, a investicije u fiksne aktive za 2,3 odsto", izjavio je predsednik Ruske Federacije.

Još jedna važna komponenta je, kako je rekao, makroekonomske prirode, a to je da je inflacija na rekordno niskom nivou, najnižem u novijoj istoriji Rusije.

"Inflacija je 4,1 odsto i to se nikada pre nije dogodilo. To nam govori da imamo svaki razlog da verujemo da ćemo dostići ciljanu stopu inflacije od 4,0 odsto", naglasio je Putin.

Kako bi osigurala budućnost nacionalne ekonomije, Rusija mora da se, kako je ocenio, pozabavi razvojem digitalne ekonomije.

"Bez digitalne ekonomije, nećemo biti u stanju da pređemo na tehnološki način života. A bez tranzicije na novi tehnološki način života, zemlja nema budućnost", istakao je Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: