Rastu rizici, sporo se "čisti" bankarski sektor

Rizici po finansijsku stabilnost u evrozoni su pod kontrolom, ali su i dalje značajni, dok su u nekim zemljama čak porasli u proteklih šest meseci.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 24.05.2017.

14:09

Rastu rizici, sporo se
Foto: Thinkstock

Zabrinutost u pogledu održivosti duga je porasla, proces "čišćenja" bankarskog sektora je spor, a rizici od iznenadnog menjanja kamatnih stopa na tržištima obveznicama ostaju značajni, što potencijalno može da dovede do velikog gubitka kapitala, navodi se u redovnom izveštaju ECB o finansijskoj stabilnosti, a prenosi agencija Rojters.

"Rizici po održivost suverenog duga evrozone su porasli u proteklih šest meseci", navodi ECB.

Postoji rizik i da će prinosi na obveznice evrozone iznenada porasti bez istovremenog poboljšanja perspektiva privrednog rasta, poručuje centralna banka.

Kada je reč o pitanju rešavanja problema "loših zajmova" u bilansima banaka, napredak na tom planu je, kako navodi ECB, do sada bio spor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: