Nemci i Francuzi imaju plan: Ne ide dovoljno brzo

Nemačka i Francuska založile su se da nove mere za jačenje evrozone, među kojima bi mogla da bude harmonizacija korporativnih poreza.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.05.2017.

15:53

Nemci i Francuzi imaju plan: Ne ide dovoljno brzo
Foto: Thinkstock

Ministri finansija Volfgang Šojble i Bruno le Mer rekli su da organizuju radnu grupu koja bi napravila predloge za bilateralni samit u julu.

"Godinama govorimo o napretku u integraciji evrozone, ali stvari nisu išle brzo ili dovoljno brzo", rekao je Le Mer, dodajući da su odlučni da se stvari sada ubrzaju.

Nemačka i Francusku bi mogle da predlože zajednički sistem poreza za korporacije za te dve države ili da se koncentrišu da se harmonizuju propisi na nivou EE, rekao je Šojble.

"Oba (plana) su ambiciozna", rekao je Šojble dodajući da je šira poreska harmonizacija teška pošto zahteva konsenzus lidera svih članica Unije.

Le Mer je u prvoj poseti Berlinu otkada je francuski predsednik Emanuel Makron imenovao novu vladu prošle nedelje. Le Mer je konferenciju za novinare počeo na tečnom nemačkom, navodeći da je potrebna bolja koordinacija ekonomske politike.

On je izrazio spremnost Francuske za dublje reforme, poput uspostavljanja ministra finansija za 19 članova evrozone ili "Evropski monetarni fond", što je Šojble ranije podržavao.

Le Mer je rekao da će Francuska poštovati obaveze preuzete iz EU za smanjenje budžetskog deficita.

"Bregzit shvatamo kao mogućnost da naše finansijske kompanije budu atraktivnije nego pre. Naša uloga je da stvaramo bogatstvo za našu zemlju, da stvaramo radna mesta za našu zemlju. S Bregzitom ta mogućnost postoji i očekujemo da iskoristimo tu mogućnost", rekao je francuski ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: