Svet

Sreda, 22.03.2017.

10:25

ECB: Trgovinske mere mogu povećati deficit

Protekcionističke trgovinske mere će pre povećati nego smanjiti trgovinski deficit jedne zemlje, navodi se u studiji Evropske centralne banke (ECB).

Izvor: Tanjug

ECB: Trgovinske mere mogu povećati deficit
Foto: Thinkstock

Ova studija je objavljena samo nekoliko dana nakon što su ministri finansija iz G20 izostavili obećanje da će se suprotstaviti protekcionizmu.

"Usvajanjem mera koje olakšavaju inovacije i smanjuju protekcionističke barijere moguće je poboljšati konkurentnost jedne ekonomije. Multilateralne inicijative koje se odnose na trgovinu i finansijsku liberalizaciju takođe mogu smanjiti spoljne neravnoteže jedne ekonomije", navodi se u tom dokumentu ECB-a, a prenosi agencija Rojters.

Učešće u globalnom lancu vrednosti, kako se dodaje, može da omogući ekonomiji privremenu konkurentsku prednost koja rezultira rastom njenog bilansa tekućeg računa.

U nastojanju da smanji veliki trgovinski deficit, administracija američkog predsednika Donalda Trampa je predložila niz protekcionističkih mera, kao što su nove uvozne carine.

Bela kuća, takođe, želi da revidira neke od svojih trgovinskih odnosa, kao što su odnosi sa ključnim partnerima Nemačkom i Kinom, a koje Sjedinjenim Državama prodaju daleko više robe nego što od nje kupuju.

Zvanični Vašington se povukao i iz trgovinskog sporazuma o transpacifičkom partnerstvu i takođe je zatražio reviziju Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), podseća britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: