"Trajne osnove za rast plata - znaćemo 2018."

Građani mogu da računaju na rast ukoliko trogodišnji aranžman koji je Srbija zaključila sa MMF-om bude uspešno završen, kaže ministar finansija Dušan Vujović .

Svet

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

12:33

Foto: Tanjug

Aranžman ističe početkom 2018., akako je ocenio ministar, građani mogu da računaju da postoje trajne osnove za rast, koje će omogućiti i rast dohodaka i standard.

Sve što vlada radi u okviru trogodišnjeg aranžmana koji je u februaru 2015. zaključila sa MMF-om, usmereno je na stvaranje osnove za trajno povećanje plata i penzija”, rekao je Vujović novinarima na marginama konferencije Juromani u Beču.

Njegova procena je da, ako se treća godina programa uspešno završi, može da se računa sa trajnim osnovama rasta, koje će omogućiti rast plata, dohotka i standarda

Kada budemo videli kako se realizuje, kada dođemo do kraja programa, razgovaraćemo o daljem koraku”, rekao je on.

Ministar je podvukao da su plate u javnom sektoru i penzije već povećane i to povećanje je uneto u budžet za 2017. godinu.

"Dinamika isplata plata koje su povećane 1. januara isplaćuje se u dve ture u februaru – 5. i 20. februara“, dodao je on.

Kada je reč o platama u privatnom sektoru, Vujović je rekao da će one zavisiti isključivo od uspeha privatnih firmi i njihovih prihoda.

Čak i frme koje se delimično finansiraju iz budžeta ostvaruju veliki deo dohotka na trzištu od kojeg zavisi koliki će im prihodi, pa samim tim i zarade biti”, zaključio je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: