Očekuje se "rat" na tržištu "crnog zlata"

Cene nafte su se oporavile nakon oštrog pada uoči povećanja američke referentne kamate.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 15.12.2016.

13:35

Očekuje se
Foto: Thinkstock

Investitori očekuju zaoštravanje situacije na tržištu "crnog zlata" u 2017. zbog planiranog smanjenja poizvodnje pre svega u članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusiji.

Severnomorska sirova nafta "brent" za isporuke u februaru ojačala je za 45 centi, na 54,35 dolara za barel na trgovanju danas pre podne u 10,30 časova po Griniču, dok je američka „laka nafta WTI za januarske isporuke poskupela za 20 centi, na 51,24 dolara po barelu, izveštava Rojters.

Dolar je porastao na najviši nivo u 14 godina prema korpi drugih valuta, nakon što su američke Federalne rezerve podigle sinoć cenu zaduživajna prvi put u godinu dana.

Jači dolar pogadja potražnju za naftom, pošto poskupljuje ovaj energent, koji se inače trguje u američkoj valuti, kupcima koji koriste slabije nacionalne monete.

"Zbog jačanja dolara došlo je do rasprodaje, ali bi trebalo da ta slabost bude privremenog karaktera", rekao je Tamas Varga, viši tržišni analitičaru brokerskoj kući PVM Oil Asosijets u Londonu i dodao: "Tržište veruje u dogovor članiva i nečlanica OPEK-a".

OPEK i drugi proizvodjači nafte predvodjeni Rusijom obećali su da će smanjiti proizvodnju za gotovo 1,8 miliona barela dnevno, u nastojanju da otklone globalnu prezasićenost ponude koja vrši depreciacioni pritisak na cena više od dve godine.

Australijska ANZ banka je saopštila danas da će tržište nafte ući u značajan deficit ponude u prvom tromesečju 2017. godine, ako OPEK i drugi proizvodjači srežu proizvodnju kao što je obećano.

"To će verojatno pogurati cene nafte znatno iznad 60 dolara po barelu početkom iduće godine", ocenili su analitičari iz ANZ banke.

Naftne kompanije nastavljaju da smanjuju troškove kako bi preživele uslove niskih cena, pokazuju podaci iz te industrije.

"Naredna gidina će biti treća po redu da naftaši smanjuju investicije, i to sada za 3,0 posto. Tri uzastopne godine smanjenja ulaganja vidjene su još jedino 80-ih godina prošlog veka", rekao je Odun Martinsen, potpredsednik u kompaniji Ristad Enerdži zadužen za usluge istraživanja na naftnim poljima.

Cene sirove nafte je u odredjenoj meri podržao i izveštaj o padu zaliha te sirovine SAD-u.

Američka Uprava za energetske informacije saopštila je da su komercijalne zalihe „crnog zlata“ u SAD prošle nedelje pale za 2,56 miliona barela na 483,19 miliona barela, dodaje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: