Boing - nova žrtva rata EU i SAD

Boing je izvukao deblji kraj u trgovinskom ratu SAD i EU, prenose mediji.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2016.

12:46

Boing - nova žrtva rata EU i SAD
(Foto: Getty images)

Svetska trgovinska organizacija tvrdi da je Vašington ponudio nelegalne poreske olakšice Boingu. Reč je o posebnim olakšicama koje su protiv međunarodnih trgovinskih pravila u vrednosti od više milijardi dolara. STO navodi da SAD moraju u narednih 90 dana da obustave te subvencije.

EU, koja podržava konkurenciju Erbasa, tvrdi da je to značajna prekretnica u dugotrajnoj borbi dve kompanje koje dominiraju globalnim tržištem za avione.

Navodno je Vašington “zabranjene” subvencije obećao Boingu za period od 2024. do 2040. godine. Olakšice je trebalo da obezbede da Boing zadrži proizvodnju krila aviona tiopa 777X u toj zemlji. Tako se, međutim, isključuje strana konkurencija.

"Očekujemo da će SAD poštovati pravila i fer konkurenciju i da će povući ove subvencije bez odlaganja", rekla je Sesilija Malstrom, evropska komesarka za trgovinu.

EU tvrdi da je Boing dobio 8, 7 milijardi dolara subvencija, dok iz Boinga negiraju optužbe i navode da one iznose samo 50 miliona dolara.

Malstromova kaže da je STO donela odluku protiv mera u iznosu od 5,7 milijardi dolara.

Svađa Boinga i Erbasa traje već više od jedne decenije i obe strane optužuju jedna drugu da primaju nelgalne milijarde pomoći od države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: