Stigli smo do dna, nema više gde

Lideri u naftnoj industriji su na sastanku u Abu Dabiju izrazili nadu da je naftno tržište doseglo dno i da je zaustavljen pad cena.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.11.2016.

15:24

Stigli smo do dna, nema više gde
Foto: Thinkstock

Na godišnjoj Međunarodnoj naftnoj izložbi i konferenciji u Abu Dabiju proizvođači su imali priliku da razgledaju novu opremu, ali je glavna tema cena nafte koja je ispod 50 dolara po barelu, dok je sredinom 2014. godine bila iznad 100 dolara.

Proizvođači žele više cene, ali Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) zasad nije uspela da smanji proizvodnju što bi podiglo cene.

Članice naftnog kartela dogovorile su se u septembru o potencijalnom smanjenju na 32,5 miliona barela sa 33 miliona barela, što bi trebalo da bude potvrdjeno na sastanku u Beču kasnije ovog meseca.

S druge strane, nepoznanica je kako bi to moglo da utiče na američke proizvodjače koji crpe naftu iz škrljica.

Proizvodnja iz naftnog škrljica je skuplja, pa je takvim proizvodjačima potrebna viša cena da bi izbegli gubitke.

Pored toga, Iran, Saudijska Arabija i još neke zemlje su povećale proizvodnju.

Direktor Ekson mobajla Reks Tilerson je rekao da je potrebno da se okonča neizvesnost na tržištu.

Generalni sekretar OPEK-a Muhamed Sanusi Barkindo je upozorio na dosad nezabeleženi trogodišnji pad u investicijama naftnih kompanija u istraživanja i proizvodnju.

Ministar energije Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail al-Mazrui rekao je da je naftna industrija dočekala "svanuće" i najavio rast cena nafte, dodajući da je "bilo potrebno mnogo vremena" da se to dogodi.

Ministar za naftu i gas Omana Hamad al-Rumhi rekao je da je "zdrav razum polako prevladao u OPEK-u", ali u upozorio da su neke zemlje u medjuvremenu podigle proizvodnju.

"Igramo se s vatrom. Privrede mogu biti uništene", rekao je al-Rumhi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: