Cena nafte pokosila američke gigante

Niske cene nafte su umanjile kvartalnu dobit američkih naftnih kompanija Ekson mobajla i Ševrona.

Svet

Izvor: B92

Petak, 28.10.2016.

16:57

Cena nafte pokosila američke gigante
Foto: Getty images

Međutim, njihova zarada je ipak veća u odnosu na prethodna dva tromesečja.

Profit Ekson mobajla je u trećem tromesečju pao za 37,5 odsto, na 2,7 milijardi dolara, a Ševrona za 36,8 odsto, na 1,3 milijarde dolara, prema danas objavljenim poslovnim rezultatima, prenosi agencija Frans pres.

Takvi rezultati, međutim, predstavljaju napredak u odnosu na prvu polovinu 2016. godine, što posebno važi za Ševron koji je u prethodna dva kvartala uknjižio gubitke.

"Rezultati iz trećeg kvartala, iako slabiji nego pre godinu dana, odraz su poboljšanja u odnosu na prva dva kvartala tekuće godine", izjavio je generalni direktor Ševrona, DŽon Votson.

Prihodi Eksona su pali za 12,9 odsto, na 58,7 milijardi dolara, a Ševrona za 12,2 odsto, na 30,1 milijardu dolara.

Naftne kompanije su pod velikim pritiskom od 2014. godine kada su cene nafte počele da padaju. Cene nafte su se u proteklim mesecima stabilizovale, a benefiti toga tek treba da se materijalizuju u poslovnim rezultatima.

Posle predstavljanja rezultata, akcije Eksona su pale za 1,6 odsto, na 85,55 dolara, a Ševrona porasle za 0,6 odsto, na 100,50 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: