Alarmantni podaci STO: Najgore od krize 2009.

Svetska trgovinska organizacija (STO) drastično je revidirala naniže svoju prognozu rasta globalne trgovine za 2016. godinu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2016.

15:13

Alarmantni podaci STO: Najgore od krize 2009.
Foto: Thinkstock

STO je napomenla i da se radi o najsporijem rastu od finansijske krize 2009. godine.

U objavljenom saopštenju STO je prognozirala da će globalna trgovina porasti 1,7 odsto ove godine, što je znatno manje od prognoze u aprilu kada je očekivala rast od 2,8 odsto.

Prema novoj prognozi očekuje se da će trgovina 2017. porasti između 1,8 i 3,1 odsto, sa 3,6 odsto koliko se očekivalo u aprilu.

"Dramatično usporavanje rasta trgovine je ozbiljno i treba da posluži znak za uzbunu. Posebno je zabrinjavajuće u kontekstu rastućeg neraspoloženja prema globalizaciji", rekao je generalni direktor STO Roberto Azevedo u saopštenju.

On je dodao da treba da se osigura da ovo usporavanje ne utiče na usvajanje loših državnih politika koje bi mogle još da pogoršaju situaciju po pitanju otvarana radnih mesta i ekonomskog rasta.

STO, čije sedište je u Ženevi, navela je da ovo smanjenje prognoze usledilo drastičnog pada obima trgovine robe u prvom kvartalu ove godine.

U izveštaju se navodi kao razlog za reviziju prognoze i usporavanje ekonomskog rasta i trgovine u zemljama u razvoju kao što su Kina i Brazil i usporavanje rasta uvoza u Severnoj Americi u odnosu na prethodne dve godine.

STO je navela da ima neizvesnosti za njeno predviđanje za ostatak 2016. godine, uključujući kakav će uticaj imati glasanje o Bregzitu, finansijska nesigurnost zbog promene monetarne politike u razvijenim zemljama i sve žustrija retorika protiv globalne trgovine koja bi mogla da utiče na državne politike.

Organizacija takođe očekuje da će svetski BDP porasti 2,2 odsto 2016. godine. To znači da ako se ostvari projekcija organizacije biće prvi put u 15 godina da će globalna trgovina rasti sporije od svetske privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: