Svet

Utorak, 30.08.2016.

13:31

Za 10 godina površine pod kafom će se prepoloviti

Klimatske promene mogle bi da ostave gorak ukus u ustima kafopija.

Izvor: SEEbiz

Za 10 godina površine pod kafom će se prepoloviti
(Foto: Thinkstock.com)

To se sugeriše u australijskom klimatskom izveštaju jer se predviđa da će se do 2050. prepoloviti područje pogodno za uzgoj kafe.

To znači da će tim problemom biti pogođeno 120 miliona ljudi koji žive od industrije kafe, među kojima su neke od najsiromašnijih svetskih zajednica, objavio je klimatološki institut u Sidneju, prenosi SEEbiz.

"Rast temperatura i ekstremno vreme poput obilnih kiša smanjiće za 50 odsto površine pogodne za uzgoj kafe, istovremeno smanjiti njen kvalitet i povećati cenu za potrošače", kaže se u izveštaju.

"Deo uzgajivača će ostati bez prihoda, a potrošači će se suočiti s nestašicama, višom cenom i lošijom aromom", rekao je šef instituta Džon Konor.

Klimatske promene već sada utiču na odgajivače u delovima Meksika, Gvatemale i Nikaragve, zemljama u kojima je proizvodnja kafe jedna od ključnih ekonomskih grana. Sve je više bolesti i štetočina na plantažama, što utiče na prinos i kvalitet. Industrija kafe globalno vredi 19 milijardi dolara. Više od 2,25 milijardi šoljica kafe dnevno se popije u svetu, a proizvodnja se utrostručila u poslednjih 50 godina. Međutim, između 80 i 90 posto proizvođača kafe mali su poljoprivrednici, koji su najizloženiji klimatskim promenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: